Så börjar du släktforska
Släktforskning är något som hela tiden skapar mer och mer intresse hos människor, bland annat genom olika program, som Allt för Sverige, Det sitter i väggarna, Vem tror du att du är med flera.
Men släktforskning är speciellt en spännande resa där du utforskar dina rötter och lär dig mer om ditt ursprung och familjehistoria. Här kommer en enklare guide på hur du kan komma igång med och strukturera upp ditt forskande.
Steg 1: Sätt upp dina mål, vart vill du komma och vad vill du ha fram? Dokumentera sedan det du vet och det du får fram.
Du kan läsa mer tips om att sätta upp mål för din släktforskning
Bestäm vad du vill lära dig mer om, skriv ner dina mål och samla in den information du redan har. Fråga äldre släktningar, titta genom gamla fotoalbum, brev eller andra dokument.
Läs mer om hur du kan dokumentera din släktforskning
Steg 2: Strukturera upp informationen och följ upp din forskning. Skapa en tidslinje över din släktforskning. Här kan du läsa mer om hur du skapar en släktforskningsjournal
Att ha ordning och reda på din forskning är det absolut viktigaste. Använd program som du kör på din dator eller via släktforskningssidor online.
Steg 3: Leta bland officiella dokument och arkiv. Börja alltid med det nyaste händelsen. Sök i födelse, vigsel och dödsregister många av dessa finns online eller på cd/dvd.
Kyrkböcker kan ge mer detaljer om dop, vigslar och dödsfall och är numera tillgängliga online genom ett flertal olika företag. Riksarkivet har exempelvis gratis tillgång till kyrkböckerna. Nu kan du också skapa ditt släktträd
Steg 4: DNA-testning
Om du vill ha betydligt mer kontroll över ditt ursprung eller kanske bara vill avgöra ett faderskapsmål så kan du använda dig av dna test.
Detta ger då information om dina genetiska rötter och inte alltid din familj.
Här kan du läsa mer om hur du använder DNA test i din forskning
Att kunna förstå och analysera ditt DNA test och dess resultat är en viktig detalj för att DNA testet skulle kunna ge ett så pass bra resultat som möjligt.
Steg 5: Lokala arkiv och bibliotek
Lokala arkiv, bibliotek och historiska föreningar exempelvis hembygdsföreningen i dom områden där dina förfäder bott kan ha resurser och kunskap om lokal historia och lokala händelser. Här kan du läsa mer om hur du kan använda lokala arkiv och biblitotek Du kan även tänka på att besöka platser där dina förfäder bott och deras gravar.
Steg 6: Släktforskningsforum och sociala medier
Har du kört fast i din forskning eller är helt enkelt bara nyfiken? Prova då googla på dina släktingar, det finns trots allt en hel del andra människor som kan ha forskat på precis samma personer som du forskar på.
Använd också sociala plattformar som Facebook och X (tidigare Twitter) för att få kontakt med andra släktforskare och släktingar. Genom att söka på nätet så kan du också ta del av digitala resurer och virtuella besök
Men kom ihåg att vara kritisk
Var alltid kritisk till den information du hittar och försök verifiera den med andra källor än bara en.
Dokumentera därför dina källor, så kan du alltid spåra bakåt om det skulle behövas. Det gör det också enklare om du vill dela med dig av din forskning till andra forskare.
Fortsätt att lära och utforska, Man lär sig något nytt varje dag
Fortsätt att läsa på om släktforskningstekniker och resurser men också hur och vart levde dina förfäder, vad gjorde dom och vad betydde deras yrken?
Ge inte upp i första taget
Att släktforska tar tid och kräver tålamod. Du måste vara beredd på att möta hinder och vara flexibel i ditt sökande.
Genom att följa dessa steg och kanske till och med göra dina egna steg så kommer du att ha stor framgång i din släktforskning. Men kom ihåg du måste ha tålamod och engagemang för att komma framåt. Rom byggdes inte på en dag.
Lycka till med din forskning!
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.