Hur man börjar släktforska

Under dom senaste 10-15 åren har intresset för släktforskning rejält skjutit i höjden, framförallt på grund av flera populära program som Vem tror du att du är? och Allt för Sverige. I Vem tror du att du är så får kändsiar reda på vilka förfäder dom har haft och i Allt för Sverige finns svenskättade Amerikaner som jagar sin svenska historia.

För många år sen hade SVAR (Svensk Arkivinformation) en slogan som var Släktforska och hitta dig själv, något som faktiskt stämde väldigt bra. Ju mer man får reda på om sina förfäder desto mer förstår man varför man är som man är själv. Man inser också hur mycket i livet som egentligen hängt på en skör tråd av händelser genom historien.

Att börja med släktforskning kräver faktiskt inte så mycket idag.
Man kan börja med att parta med sina föräldrar eller mor/far föräldrar och se vilken information dom kan tänkas ha om äldre släktingar eller händelser.

Sedan något år tillbaka är Riksarkivet gratis att använda, dom har ett flera stora register där man kan hitta information om sina förfäder. Programmet Min Släkt är också det gratis att använda om man vill ha ett program att registera sina uppgifter i.

Självklart så får man det man betalar för, vill man bara ha ett släktträd gjort så kan de ju vara enkelt att betala för det. Annars om man vill fortsätta själv så finns det olika program och databaser man kan använda för att få fram mer information.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar