Chromebook

Vad är en Chromebook

En Chromebook är en bärbar dator som använder sig av Googles operativsystem Chrome OS. Vad en Chromebook innehåller är följande:

Operativsystem: Chrome OS är Googles operativsystem som bygger på deras Chrome webbläsare och är gjort för att vara lätt, snabbt och en säker plattform att använda. Operativystemet Chrome OS är ett operativsystem som har fokus på molntjänster och applikationer.

Hårdvara: Chromebooks finns i olika modeller och utsende från olika tillverkare, dom kan därför ha olika storlekar på skärmar, processorer, Ram minne och lagringsmöjlighet. Dock har dom flesta Chromebooks en enkel och lätt hårdvara, tillräcklig för att genomföra webbserade uppgifter och vara så energieffektiv som möjligt.

Anslutning: Chromebooks är gjorda för att använda sig av en internetanslutning, som alla moderna datorer har Chromebooks också Wifi, många modeller har också inbyggt stöd för mobilnätverk. Användaren måste ansluta till nätet för att kunna använda sig av webbaserade applikationer, lagring och molntjänster.

Webbaserade applikationer: Chromebooks använder inte program som installeras lokalt, som Windows datorer gör, utan Chromebooks använder enbart webbaserade applikationer som körs i webbläsaren. Exempelvis finns Google Docs, Google Shets och Gmail. Till det finns även en stor mängd med applikationer från tredje part som kan installeras via Chrome Web Store.

Molnlagring: Chromebook användare behöver använda sig av Google Drive för att spara filer och dokument, något som gör att man också kan komma åt filer och dokument från vilken enhet som helst med internetanslutning.

Säkerhet: Hög säkerhet är något som sybomliserar Chromebooks. Chrome OS uppdateras regelbundet med senaste säkerhetspatcharna och det finns inbyggda säkerhetsfunktioner så somsandboxning av webbapplikationer och automatiska uppdateringar.

Prisvärdhet: Normalt är en Chromebook mer prisvärd än vanliga bärbara datorer, och är framförallt populära in utbildningssektorn och för användare som enbart behöver surfa, eposta och betala räkningar.

Om du oroar dig över att byta till en Chromebook så är det inga större problem, lite ovant i början kanske men det går snabbt över.

Det är enkelt att ansluta en Chromebook till en extern skärm eller ett trådlöst tangentbord och mus. Att lägga till en skrivare är också väldigt smidigt.
Det finns även en gratisversion som heter Chrome OS Flex som kan installeras på dom flesta datorer

Vill du läsa mer om Chromebooks så finner du lite länkar här nedan:
Hur fungerar en Chromebook
Så börjar du med din Chromebook
10 Tricks som gör dig till en mästare på Chromebook
Google Assistent blir nu tillgängligt på Chromebooks
Hur du zoomar på en chromebook
Så använder du ping och tracert på Chromebook
Byta tangentbordsspråk på din Chromebook
Kortkommandon på Chromebook
Ansluta en Chromebook till en extern skärm

Felsökning

Felsök din Chromebook – Åtgärda problem med tangentbordet
Felsök din Chromebook – Bluetooth problem
Felsök din Chromebook – Batteriet laddas inte
Felsök din Chromebook – Kameran fungerar inte
Felsök din Chromebook – Ljudet fungerar inte

Tillbaka till Teman