Chromebooks kommer mer och mer, visst en Chromebook klarar inte av vad PC och Mac kan göra i många delar men som arbetsdator så duger den väldigt väl. Ingen lokal disk med data utan allt sparas i molnet har självklart sina för och nackdelar. Men det finns och en del ”gömda” tricks som kan vara bra att veta och dessutom kan hjälpa dig i din vardag med Chromebook.
1. Spara filer direkt till Google Drive
En Chromebook har begränsat med diskutrymme, som Google uppmuntrar dig att inte använda, utan istället använda dig direkt av Google Drive. För att spara direkt till driven, så går du in på inställningar, sen avancerade inställningar. Under Downloads väljer du ändra sen markerar du Google Drive, eller den mapp på driven du vill använda.
När du gjort det kommer du tillbaka till settings, klicka då ur rutan Fråga vart filen ska sparas innan nedladdning. Ändringen sparas automatiskt och nästa nedladdning kommer hamna på din drive.
2. Använda Google Drive när du är offline
Chromebook blir bättre och bättre med tiden att jobba utan internet uppkoppling, och Googles version av office paketet har varit något som gått i täten för detta. Du skapa, ändra och titta på dokument när du är offline men det är en inställning som måste göras först.
När du inne på din Google Drive, klicka på kugghjulet sedan på inställningar, klicka sedan ur rutan där det står ”Skapa, öppna och redigera dina senaste Google Dokument, Kalkylark och Presentationer-filer på den här enheten då du är offline.
3. Spegla bilden på en tvskärm
Att använda en chromebook kan vara väldigt lätt och roligt, men stundtals är det jobbigt att jobba med den lilla skärmen. Om man då använder sig av en hdmi kabel så kan man sen använda sig av spegel funktionen i Chrome os, så bilden visas på Tvskärmen istället. Med ett trådlöst tangentbord och mus kan man sedan sitta bekvämt i soffan och arbeta.
4. Få plats med mer på skärmen.
Du kan ändra upplösningen på skärmen genom att klicka på skärm inställningarna och sen ändra upplösningen manuelt. Det brukar gå bra att ändra upplösning utan att det blir några problem.
Sen kan du självklart zooma in med Ctrl+plus och ut med ctrl+minus om du trycker in ctrl+0 så återställs zoomningen till det normala 100 procent.
5. Lås upp Chrome os med din smartphone
Om du har lessnat på att hela tiden skriva ditt Google lösenord varje gång du ska logga in på din Chromebook så finns det en möjlighet att logga in automatiskt om Chromebooken upptäcker en betrodd smartphone i närheten. Öppna upp inställningar och välj sedan avancerade inställningar, därefter väljer du Smart lock, clicka på setup och du kommer bli guidad genom hela processen att koppla ihop telefon och Chromebook, båda enheterna måste ha Bluetooth igång.
När din telefon är i närheten av datorn så räcker det med att du klickar på din användare så loggas du in direkt i din Chromebook.
6. Få dom senaste nyheterna först.
Precis som med allting annat så finns det olika versioner av webbläsaren Chrome att välja mellan, och om du finner en stabil version tråkig, så kan du faktiskt byta till antingen en beta version eller en development version. Du får då dom nyaste funktionerna men du får säkert också med en del buggar och problem.
Gå till Inställningar, sedan Chrome os, välj mer info och då kommer möjligheten att byta version fram. Gör ditt val, Google förklarar dom olika stegen för dig och klicka sedan byt version för att bekräfta. Dock kan det hända att din Chromebook blir rensad när du gör detta, så se till att ha backup.
7. Felsök problem med Chromebook task manager
Chrome OS är ett rätt enkelt och smidigt operativystem i jämförelse med tex Windows och macOS, men det finns trots allt en del tillfällen då du kan få problem. Och då kan task manager vara något som kan ge dig hjälp. Använd Shift+Esc för att starta och den dyker upp i ett separat fönster.
Om du någon gång använt en task manager förut så kommer du förstå hur denna fungerar. Du kan se varje flik du har öppen och varje plugin som körs, detta kombinerat med hur mycket CPU tid, minnes andvädning och bandbredd som används. Välj vad du vill och klicka på End process för att stänga ner en process som är problematisk.
8. Använd Gäst konto när någon annan använder din Chromebook
Ibland kan det vara så att man behöver låna ut sin Chromebook till släkt eller vänner, men hur ska man kunna göra det utan att ge dom tillgång till ditt konto? I ditt konto finns ju allt som man kan tänkas vara rädd om, sökhistorik, facebook konto och andra saker som kanske till och med har autoinloggning på.
Gå till inställningar, välj hantera andra användare och bocka i aktivera gäst konto. När du sen kommer till login skärmen så ser du en Gäst knapp längst ner, när du väljer denna så får du en tom, anonymt webbläsar fönster som kan användas för att surfa på nätet, kolla mail, facebook med mera utan att det påverkar ditt konto.
9. Prata med din Chromebook
Handen på hjärtat, har du inte nån gång pratat med din dator, även om de kanske var i ett ögonblick av ren ilska?
Om du går in på inställningar och sedan markerar ”OK Google” rutan, så kan du sen starta en röst sökning.
Det går till på så sätt att du säger ”OK Google” när du är på Googles hemsida, har en ny flik öppen. Du behöver ge tillstånd för Chrome OS att avända mikrofonen när du gör det för första gången. Därefter kan du köra sökningar med rösten och resultaten visas på skärmen och läses upp för dig.
10. Lär dig några genvägar i Chromebook
I en första anblick så ser tangentbordet på en Chromebook lite knepigt ut, det finns ingen Caps Lock exempelvis, men det finns en hel del tangentbordsgenvägar inbyggda i ChromeOS. För att se dom allihopa tryck Ctrl+Alt+?. Om du trycker Alt, Ctrl, Shift eller Sök så får du se dom olika kommandona som är kopplad till respektive knapp.
Det finns väldigt många olika genvägar att använda sig av, CTRL+W stänger till exempel en flik medans Ctrl+Shift+T återställer senast stängda.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.