Raspberry Pi 4 är släppt

I dag är ingen vanlig dag, utan idag släpps en ny variant av den kända och populära mikrokortsdatorn Rapsberry pi, det är nu version 4 som är i ropet denna gång.

Och som vanligt har datorn blivit lite upprustade sen tidigare verisoner, och fått lite mer muskler. Nu finns det en helt ny processor som ska kunna ge dubbelt eller till och med fyra gånger så hög prestanda som den som tidigare sitter i Pi 3 Model B. En fyrkärnig 64-bitars Arm Cortex-A72 som klockar på 1,5 GHz.

Raspberry pi 4 säljs med tre olika minneskonfigurationer, vilket också självklart gör att priset kan skifta. 1 GB, 2 GB eller 4 GB ram går det att välja på, priset blir då, 35, 45 eller 55 dollar. Raspberry Pi har också gått från den gamla minnestekniken LPDDR2 till den mordernare LPDDR4 som exempelvis ger högre bandbredd.

Men även strömförsörjningen ändras i den nya enheten, från Usb-b till Usb-c vilket ger mer ström som kan driva den kraftfulla processorn. Även den fullstora hdmi-porten har bytts ut mot två micro hdmi portar (hdmi type-d), vilket innebär att Raspberry Pi nu har stöd för två 4k skärmar. Två av fyra usb portar är nu USB 3.0.

Det har även kommit uppdateringar på operativsystemet Rasbian, som bekant bygger det på Linux-distributionen Debian 10 Buster. Raspberry pi modellerna som har lite mer arbetsminne börjar nu fungera som riktigt bra desktopdatorer , om man nu skulle vilja använda dom till det.