Debian: En Översikt och Historik

Debian: En Översikt och Historik

Debian är väldigt populärt och kraftigt operativsystem som bygger på öppenkällkod. Projektet med vad som skulle komma att bli dagens Debian började redan 1993 av Ian Murdoch och visionen var att skapa ett stabilt och fritt operativsystem.
Debian bygger på fritt tillgänglig programvara, öppenhet och sammarbete.

Vad är Debian?
Debian är en linux distrubition och är då en samling med programvarupaket och att operativsystemet är byggt kring Linux kärnan. Debian används därför i en mängd olika saker och för olika ändamål. Allt från persondatorer, servrar och inbyggda system. Styrkan ligger i stabilitet, felxibilitet och att operativystemet följer den öppna källkodsfrihetens principer.

Historia:
Debians historia sträcker sig tillbaka till 1993 när Ian Murdock, inspirerad av den fria och öppna källkodsfilosofin, startade projektet. Namnet ”Debian” kommer från hans eget namn och hans dåvarande flickvän Debra. Debian har genom åren blivit känt för sina starka etiska riktlinjer och kvalitetskontrollprocesser.

debian

Debian är mest kända för sin pakethanterare APT (Advanced Package Tool) som totalt gjorde om och revolutionerade sättet för installationer, uppdateringar och hantering av programvarupaketen i linux miljö. Debian ligger också till grund för flera andra Linux distrubitioner, exempelvis Ubuntu.

Debian har genom åren haft många versioner, där var och en har förbättringar och uppdateringar. Genom engagemanget för användarfriheten så har Debian varit en viktig del inom den öppna källkods communityn.

Här kan du hitta en guide på hur du som nybörjare kan installera Debian med enkelhet