Guide: Så installerar du Debian som nybörjare

Guide: Så installerar du Debian som nybörjare

När man ska installera ett operativsystem på en dator kan det lätt bli överväldigande, men med Debian går det väldigt enkelt även om man är nybörjare och inte har gjort en sådan installation tidigare. Om du följer dessa steg så kommer du utan problem installera Debian på din dator.

Ladda ner Debian ISO-filen:
Besök Debian´s hemsida och ladda ner den senaste stabila versionen av Debian som en ISO-fil. Du kan välja mellan olika skrivbordsmiljöer beroende på dina preferenser.

Skapa ett startbart USB-minne:
Använd ett verktyg som Rufus för att skapa ett startbart USB-minne med Debian ISO-filen. Detta gör att du kan starta upp från USB-minnet

Starta upp från USB-minnet:
Anslut USB-minnet till din dator och starta om den. Se till att din dator är inställd på att boota från USB-enheten i BIOS-inställningarna. Datorer är oftast inställda för att starta via hårddisken annars.

Följ installationsguiden:
Debian-installationsprogrammet är användarvänligt och guidar dig genom varje steg. Välj språk, plats, tangentbordslayout och skapa en användarprofil.
Linux, debian, Linux för nybörjare, Debian för nybörjare
Partitionera hårddisken:
Debian ger dig möjlighet att anpassa hårddiskens partitioner. För nybörjare rekommenderas att använda den automatiska partitioneringen för enkelhet.

Starta om och njut av Debian:
Efter installationen starta om datorn och ta bort USB-minnet. Du kommer nu att ha Debian installerat och redo att användas.

Debian är kraftfullt och stabilt, och med denna enkla installationsguide kan även nybörjare dra nytta av dess funktioner. Lycka till, hoppas du får en härlig Debian upplevelse. Om du vill lära dig mer om Debian så finns här en guide om hur du uppdaterar systemet. Du kan även skräddarsy ditt system när du blivit lite mer varm i kläderna och lärt dig lite BASH scriptning.