Historiska dagstidningar blir tillgängliga för alla.

Nu kommer alla åt det scannade materialet i Kungliga Bibliotekets jänst Svenska dagstidningar hemifrån, tack vare ett tillfälligt avtal mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access.

Det är nästan över 400 års nyhetsrapportering som samlats i digital form. Men av upphovsrättsliga skäl är det bara en del av det allra äldsta materialet som är fritt at tta del av hemifrån. Vill man läsa tidningar som utkommit senare än 1904 så har man behövt besöka ett bibliotek som har anslutit sig till denna tjänst.

Men med läget som det är med Corona och smittspridningen så har väldigt många svårt att ta sig till ett bibliotek, och då är det viktigt att nya att studera historien tas fram.

Dagstidningar
Historiska tidningar blir gratis

Bonus Copyright Access har varit mycket tillmötesgående för att det här avtalet skulle bli verklighet. Möjligheten att ta del av svensk presshistoria tror vi kommer att uppskattas av många som nu sitter hemma

säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Vi är väldigt glada att våra medlemsorganisationer kan bidra till att alla når Svenska dagstidningar under coronakrisen. Det känns särskilt viktigt att forskare som i vanliga fall har tillgång till tjänsten via universitet och högskolor nu kan fortsätta sitt arbete hemifrån

säger Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access.

Till en början så gäller avtalet under april månad, då är allt material i tjänsten tillgängt vart du än är i Sverige.

För att ta del av dom scannade tidningarna så besök http://tidningar.kb.se

Fakta om tjänsten Svenska dagstidningar:
Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av KB.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar