Använd dig av DNA test

Använd dig av DNA test

Om du verkligen vill gå på djupet med din forskning och förstå ditt genetiska ursprung, allt som står i kyrkböckerna behöver ju nödvändigtvis inte vara sant (eller så finns inte alla uppgifter). När du testat ditt DNA så kan du även hitta släktingar och släktgrenar som du kanske inte kännt till och därigenom få en bättre förståelse för ditt genetiska ursprung. Nedan följer några steg på hur du kan gå tillväga för att impletera DNA test i din forskning.

Börja med att välja vilken leverantör för du vill ha för ditt DNA test:

Precis som med alting annat så finns det flera olika företag som erbjuder DNA test, bland annat Ancestry och Myheritage. När du väljer leverantör ska du tänka på dina specifika mål och andra krav du kan tänkas ha på den du köper testet från.

Sedan när du tar provet, följ då instruktionerna från DNA testföretaget noga för att ditt prov ska bli så bra som möjligt. Oftast är det en enkel salivprovtagning genom att man använder en munpinne.

DNA test, släktforskning, DNA, DNA Prov

När provet är taget så är det dags att analysera resultet. När företaget du köpt provet av analyserat ditt prov så får du resultatet och det visar på dina genetiska anslutningar och släktrelationer. Genom att utforska dessa resultat så hittar du nya släktningar och även möjliga förfäder.

Dom allra flesta DNA testsidorna låter dig även jämföra ditt DNA med andra användare av deras tjänster, det kan då underlätta för dig att identifiera gemensamma förfäder och släktgrenar.

DNA test kan också till och från avslöja oväntade och okända släktband, Tänk därför också på integritetsapsekter och tänk på att alla människor kanske inte är bekväma med att dela sina genetiska data.
DNA forskningen kompletterar traditionell släktforskning väldigt bra och kommer också vara en bra metod att använda då skriftliga källor är svåra att få tag på.