Besök lokala arkiv och bibliotek

Besök lokala arkiv och bibliotek

Att använda sig av dom lokala arkiven och biblitoteken är kanske ett av dom viktigaste stegen för att kunna fördjupa din släktforskning och få tillgång med material som kanske inte är tillgängligt online eller olika program som du själv inte har. Några punkter kan vara värt att tänka på innan man bestämmer sig för att använda sig av dom lokala källorna:

Var förbered:

Innan du beger till ett arkiv eller biblitoteket så se till att göra en lista över dom dokument eller saker du letar efter, detta spar tid och energi och gör din forskning effektiv.

Kontakta personalen:

Ta gärna kontakt med arkivpersonal eller bibliotekarier innan du ska beöska för att få information om eventuella begränsningar eller vad som behövs av dig som besökare, att få vägledning är aldrig fel.

Utforska lokalhistoriska samhällen:

Dom allra flesta områden har sina hembygdsföreningar och lokalhistoriker, många föreningar som kan ha samlat och bevarat viktig information om områdets invånare. Delta gärna i lokala evenemang och träffar för att få mer insikt i din forskning och att knyta kontakter från likasinnade.

Men vad ska man då söka efter, tidningsartiklar, gamla brev och arkivmaterial kan ge unika inblickar i dina förfäders liv och händelser som formade deras liv och tid. En del resurser kan inte hittas online, så genom att besöka lokala arkiv och bibliotek kan du också fördjupa dig i hur samhället där dina förfäder levde och kanske även hitta någon dold pärla i form av information som inte finns tillgänglig på offentligt. Det är även ett tillfälle att nätverka med andra släktforskare och experter som kan dela sina erfarenheter och kunskap.