Från och med den 1 oktober 2019 finns det nya lagar som klargör för hur operatörerna ska lagra data och hur länge. Förhoppningen med lagringen är att det ska leda till större möjligheter att bekämpa grov brottslighet
Justitiedepartementet har under måndagen 30/8 kommit ut med ett pressmeddelande gällande de nya datalagringsreglerna som börjar gälla från och med idag.
Datalagringsreglerna är ett beslut som kommer från EU-domstolen redan för tre år sen som då berättae att den svenska lagstiftningen inte var förenlig med EU-rätten. Det är därför som regeringen fått funderat om och nu kan publicera ett antal nya regler som ska följa Europa unionens lagar och regler.
Det här är vad som gäller från och med nu:
* Lokaliseringsuppgifter, Vart har exempelvis en mobiltelefon befunnit sig vid tiden för ett samtal, ska lagras i två månader.
* Abonnemangsuppgifter vid internetåtkomst ska lagras i tio månader.
* Övriga uppgifter, exempelvis vem som har pratat med vem i telefon, ska lagras i sex månader.
Lagringsskyldigheten ska begränsas, exempelvis ska all kommunikation undantas som sker inom det fasta nätet, dessutom ska uppgifterna endast få lagras inom EU.
Det har också införts krav på prövning av åklagare innan dom brottsbekämpande myndigheterna får tillgång till dom lagrade uppgifterna.
– De nya datalagringsreglerna som nu träder i kraft stärker våra brottsbekämpande myndigheters förmåga att bekämpa bland annat terrorism, barnpornografibrott och annan grov brottslighet. Polis och säkerhetspolis har levt i mörker ganska lång tid nu. Med den här lagstiftningen tänder vi lyset igen
säger inrikesminister Mikael Damberg i pressmeddelandet.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.