Operatörer delar platsdata för att kunna spåra smitta

Hittils är det åtta teleoperatörer som gått med på att dela platsdata med Eu-kommissionen för att enklare kunna spåra coronasmitta. Datan som delas är anonym och ska raderas när utbrottet anses vara över.

Det är bland annat Danmark, Norge, Sydkorea och Tyskland som använder mobildata för att spåra coronasmittan. Men även Sverige kan vara på väg att göra på samma sätt, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell som sagt till Sveriges Radio att även Folkhälsomyndigheten överväger att använda sig av datainsamling.

Till en början är det åtta mobiloperatörer, Vodafone, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia , Telenor, Telia och A1 Telekom Austria som kommer förse EU-kommissionen med sina platsdata för att spåra spridningen av covid-19, rapporterar Reuters.

Enligt en EU-tjänesteman ska datauppgifterna vara anonyma och allt ska raderas då krisen är över.

Wojciech Wiewiorowski, chef för EU:s datatillsynsmyndighet, skriver i ett brev till EU-kommissionen att man måste vara öppen mot allmänheten och att den information som man vill ha tydligt ska definieras.

Det skulle också vara att föredra att tillgången till uppgifterna begränsas till auktoriserade experter inom rumslig epidemiologi, dataskydd och datavetenskap,”

skriver han

Uppdatering 2020-04-08: Nu har även Svenska operatörer delat platsdata för att kunna spåra smittan, först ut är Telia

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar