Hur funkar Chromebook

På 90 och början av 00 talet så var den ständiga kampen mellan PC och Macintosh, vilket oftast var PC som vann, men nu har det marknaden öppnats ännu mer och Linux samt Chromebook har vunnit mycket andelar på marknaden främst då för deras licensfria system.

Chromebook är byggd helt och hållet på Googles tjänster, Gmail, Chrome, Google Drive med flera. Men förutom att man använder Googles tjänster är standard, så går det att använda andra tjänster, dels genom nätet eller via appar. Men det var ju inte så från början när Chromebook släpptes 2011, då kunde man som mest köra en webbläsare i datorn, men sedan en tid tillbaka har Chromebook också stöd för men sedan ett par år tillbaka även stöd för Google Play Butik.

Det är ju där som man laddar hem appar till sin Android mobil eller surfplatta. Så med andra ord finns det en massa olika appar att köra i en Chromebook.

En annan sak är att precis som surfplattor och mobiltelefoner så saknar Chromebook ett fastnätverksuttag, om man inte köper en adapter så kräver den tillgång till ett wifi-nätverk.
Däremot så kan dom flesta apparna fungera i offline läge också, vilket menas att du inte alltid behöver internet.

En stor fördel för Chromebooks är priset, det finns en del modeller för 3 000 kronor eller till och med under den summan. Och då är det mesta man behöver redan inbyggt i datorn. Chromebook är säkrare än en Windows dator och den har även bättre batteritid.

En av dom största nackdelarna är att det inte finns möjlighet att på ett enkelt sätt installera och köra Windows program, har man tidigare kört Windows så har man en hel del spel och program som man kanske vill föra över till sin nya dator. Har du tur kan det det finnas appar och online lösningar, tex för släktforskning, bokförning med mera.

Det kan alltid vara lite svårt att byta system men det brukar gå rätt fort att lära sig, dom allra flesta systemen idag har en vanlig desktop miljö som ser hyfsat likadan ut. Om du redan kör Googles tjänster och är van användare vid appar så är det inte så svårt att byta.