Bygg en webserver med Raspberry Pi

Bygg en webserver med Raspberry Pi

Om du vill ha en enkel och lätt webbserver så behöver du inte längre någon större maskin och komplicerade system. Utan i dag räcker det med ett litet kretskort, en så kallad Raspberry Pi.
Raspberry pi är en kraftfull liten dator som kan användas för väldigt många olika typer av projekt, spelkonsoler, IoT enher och hemautomation är bara några av områdena som den kan användas till.

Att bygga en webserver med Raspberry pi är inte bara enkelt utan och prisvärt, vill man prova sina kunskaper i att skapa hemsidor, bygga en blogg, eller bara dela filer så är det inga som helst problem. Här kommer du få lära dig hur man ska göra:

Du behöver:
Raspberry Pi: Raspberry Pi 4 är självklart den kraftigaste men även äldremodeller kan också fungera.
MicroSDkort: För att kunna köra operativsystemet och lagra filer så behövs ett microsd kort.
Strömförsörjning: För att driva din Raspberry Pi.
Dator: För att kunna konfigurera din Raspberry Pi via SSH

Raspberry pi, webserver, raspberry pi web server

Kör du en äldre variant av Raspberry Pi så kan du behöva nätverkskabel eller Wi-Fi-adapter dock finns wifi i Raspberry pi 3 och uppåt.

Du börjar genom att installera operativsystemet Raspberry Pi OS (även känt som Raspbian) på microsd kortet. Använd verktyg som Raspberry Pi Imager för att kunna göra detta.
Montera ditt MicroSD kort i din Raspberry Pi och starta upp den
Nu behöver vi uppdatera systemet och det görs genom att vi kopplar upp oss mot Raspberry Pi med ssh.

I terminalen skriver vi

sudo apt update && sudo apt upgrade

för att uppdatera alla paket till den senaste versionen.

Installera och konfigurera webbserverprogramvara
Installera Apache, en populär webbserverprogramvara, genom att köra kommandot

sudo apt install apache2

.
När installationen genomförts så skriver du in ip adressen till din Raspberry Pi i en webbläsare på din dator för att se om du får fram standardsidan för Apache som visar att Apache är korrekt installerat.

Om du vill att din webbserver ska vara tillgänglig ut mot internet så behöver du konfigurera port forwarding på din roter så att den vidarebefodrar trafik till port 80 på din raspberry pi.

Om du inte ändrar i konfigurationen så är standard mappen för hemsidor /var/www/html/ på din Raspberry pi. Du kan skriva egen kod eller överföra befintlig kod till den mappen så kommer den att synas på din webbserver.

Öppna din Raspberry pis ip adress i din webläsare om allt har gjorts rätt så ska du kunna se din webbplats.

Att skapa en webbserver med en Raspberry pi är enkelt, roligt och lärorikt projekt som kan hjälpa dig att utforska flera aspekter av webbutveckling och serverhantering. Det är också ett väldigt bra sätt att lära sig grunderna i nätverkskonfiguration och Linux systemadminnistration. Med hjälp av detta så kan du köra i gång din egna Raspberry Pi webbserver och börja exprimentera med olika programmeringsspråk och applikationer.

Jag hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att köra igång en webbserver på en Raspberry pi, om du undrar något så lämna en kommentar.

Här finns en annan guide jag skrivit för att installera webserver på raspberry pi
För att kontrollera att din webserver är korrekt installerad kan du prova göra en phpsysinfo fil.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar