Oracle vill locka unga till Java med Raspberry Pi

Raspberry Pi och Java tillsammans ger utvecklare goda möjligheter att skapa prototyper för inbäddade lösningar. Och inte bara det, utan det blir också ett bra undervisningsverktyg. Detta enligt Oracles Stephen Chin.

Att förena nytta med nöje. Oracles Stephen Chin missionerar om Java utveckling på Raspberry Pi i sitt jobb och sitter dessutom hemma och hobbyprogrammerar.
Programmering med Raspberry Pi, då är det många som utgår från språket Python, men är det bara det som gäller? Nja, inte enligt Oracles Stephen Chin.

När han deltog på Jfokus i stockholm så berättade han om Java på den mycket populära kretskortsdatorn.

Nu när det finns en bra Javakompilator på Raspberry Pi så får man mycket bättre prestanda än med Python. Jag har till exempel själv skrivit en Nintendosimulator som fungerar bra

säger Stephen Chin som till vardags är chef för Oracle Technology Network.

Det innefattar bland annat en webbplats för utvecklare, arkitekter och systemadministratörer.

Det är naturligtvis inte bara en orsak till varför Oracle vill lyfa fram Java på Raspberry Pi

Det är bra generellt att Java fungerar på många plattformar

säger Stephen Chin.

Han säger vidare att Raspberry Pi är ett utmärkt verktyg för att bygga communityn och för utbildning, både generellt vad gäller datorvetenskap och för att få yngre intresserade av programmering.

Det är färre saker som distraherar med Raspberry Pi än med en vanlig dator. Det är lättare för barnen att koncentrera sig på programmering.

enligt Stephen Chin.

Som följdefekt så kan naturligtvis Oracle att entusiasmera nya generationer av Javaprogrammerare. Men det finns självklart också affärsmässiga själv att ge sig in på marknaden för kretskortsdatorer som Raspberry Pi:

– Det är en utmärkt plattform för att skapa prototyper för inbäddade lösningar, sedan kan man implementera lösningar på mer specialiserad hårdvara.

säger Stephen Chin.

Som fördelar med Raspberry Pi nämner Stephen Chin att konfigurationen är simpel, och den tar inte allt för lång tid den tar kanske några timmar, medan det kan ta flera veckor att konfigurera en mer avancerad hårdvara.

Dessutom är kvaliteten bra, det är få defekter i tillverkningen av kortdatorn.

Just dessa uppgifter borde göra Raspberry Pi till en rätt så stor och viktig komponent i utvecklingen av iot-lösningar och för inbäddade lösningar i allmänhet, med Java.

Att bygga program för Raspberry Pi är inte bara en arbetsuppgift för Stephen Chin med flera, utan också en hobby.