Raspberry Pi gör succé i skolorna

Totalt har över 12 miljoner Rasberry Pi-datorer sålts världen över. Och skolorna är ett av de många ställen som har tagit Raspberry Pi till sitt hjärta.

Vi har en fantastisk community ute i skolorna

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.

När projeketet med små enkla och billiga datorer drog igång 2012 med hjälp av stiftelsen bakom Raspberry Pi i Storbritannien så trodde nog vd:n Philip Colligan att det kanske bara skulle säljas runt 10 000 av dem. Men det som ingen kunde trott har nu också blivit en framgångssaga och har nu sålt i över 12 miljoner exemplar över hela världen.

Idén som var att få människor att engagera och att intressera sig för datorer och it genom att undanröja prisbarriären har lyckats.
Från att till en början ha fått igång hemmaentusiaster och amatörer har nu Raspberry Pi också fått en allt större plats i skolorna.

När programmering blir en del av läroplanen, som det blev i Storbritannien för två år sedan, kan då intresset bli ännu större då?

Ja, så är det verkligen, Raspberry Pi får en skjuts då. Men det är inte så att man måste vänta. I exempelvis Nordirland är det väldigt många unga som redan använder sig av Raspberry Pi för att koda och skapa, men då sker det i klubbar efter skoltid.

Stiftelsen vill att de unga ska utmanas av att göra något med teknik.

Vi vill att de ska bygga och inte bara tänka på vad de ska göra och designa det – utan faktiskt bygga det också.

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.

Mycket av det arbete som stiftelsens gör går ut på att utveckla de nätverk av användare – som lärare, föräldrar och barn – som nu kommer byggas upp eftersom.

Vi har en fantastisk community ute i skolorna.

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.

I ett försök att stärka banden mellan skolorna och sprida ideer och tankar samt arbetsätt mellan skolorna så lanserar nu Raspberry Pi Foundation en gratis, nedladdningsbar, tidning, som heter Hello World,

Samtidigt som stiftelsen arbetar med att stärka nätverkandet och sammarbetet, så kör man också parallellt med att Raspberry Pi.

Den stora frågan är om det verkligen kan vara möjligt att göra dom mindre och billigare?

Vi pratar aldrig om kommande lanseringar men vi kommer att fortsätta bygga ut funktionaliteten i dem framöver

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.

Idag används Raspberry Piinte bara till hobbyprojekt och i undervisningssyfte utan de små datorerna används också av vetenskapsmän, ingenjörer på storföretag och uppfinnare påpekar Philip Colligan.

Däremot vet vi inte exakt hur de används eftersom vi inte håller koll på våra kunder som de stora it-företagen gör.

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.

Dom flesta Raspberry Pi säljs idag i USA, Storbritannien och Tyskland. Men även Sverige ligger rätt långt upp på listan, enligt Philip Colligan.

Fast jag tror att vi kan betyda mycket i länder i utvecklingsländer där det skulle ge möjighet att kunna skapa billiga och enkla lösningar där kostnaden i dag är ett hinder

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.

Finns det personer på Raspberry Pi Foundation som har ansvaret för olika delar av världen?

Nej, vi är väldigt mycket färre än vad de flesta tror. Inte ens femtio personer. Men vi ska sätta upp ett USA-kontor nu faktiskt.

säger Philip Colligan, vd på Raspberry Pi Foundation.