Google maps har försvunnit

Google maps har försvunnit

Om du fortfarande har kvar den där gamla, klassiska, hederliga papperskartan så kan de vara dags att plocka fram den igen.

Varför? Jo Google Maps dyker inte längre upp i sökfunktionen, och den anledningen kan spåras direkt till Bryssel och EU.

Det är 20 år sedan som dom två danska bröderna programmerade den i dag kända kartfunktionen Google maps, när man har sökt efter en restaurang, adress eller sedvärdhet på nätet så har tjänst alltid funnits där som en trogen betjänt genom att dyka upp bland sökresultaten och markera ut platsen på en karta.

Google Maps, kartor, Maps, resa, papperskarta, bilkarta

Men när du söker nu så kommer bara en liten karta i högra hörnet fram. Den är heller inte klickbar. Fliken som fanns bland sökresultaten har också den tagits bort.

Orsaken till detta är en ny EU reglering som började gälla den sjunde mars. Det är Digital Markets Act (DMA) som påverkar vad de stora techföretagen får göra. I DMA finns det många relgeringar men det som påverkar Google Maps är en regel om konkurrens.

Sökmotorn Google och kartfunktionen Google Maps är nämligen två olika tjänster.

Då Google är den mest använda sökmotorn så har också Google Maps fått åka snålskjuts genom att följa med i sökresultaten.

Nu har dock Alphabet, företaget som äger Google bedömt att det strider mot DMA.

När DMA började gälla så kom Google med ett blogginlägg om vad som kommer att gälla, då nämnde man inte förändringen. Dock har företaget bekräftat förändringen i ett svar till en användare på X

Om ett företag likt Alphabet bryter mot DMA så blir det kraftiga böter. Tio procent av hela omsättningen första gången, 20 procent vid upprepade regelbrott.

Alphabet har en omsättning på ungefär tre gånger mer än Sveriges statsbudget.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar