Europas största 3d utskrivna hus finns i Tyskland

Europas största 3d utskrivna hus finns i Tyskland

I Heidelberg i Tyskland har ett nytt och lite annorlunda datacenter vuxit upp, en 600 kvadratmeter stor byggnad som byggdes med hjälp av en stor 3d skrivare, och data centrat är nu Europas största byggnad utskriven av en 3d skrivare.

Arbetet med att konstruera byggnaden pågick mellan april och oktober 2023, men den invigdes först 2024. När 3d skrivaren skrivit ut väggarna behövde människor sedan lägga taket, ordna med dörrar och fönster, dra in el och internet samt fixa belysningen.

Datacentret är omkring 54 meter långt, 11 meter brett och 9 meter högt. Materialet som användes för byggandet kom från Heidelberg Materials och dom säger att det ska varit 100 procent återvunnet, enligt ett pressmeddelande från företaget Krausgruppe

Målades av robot
Insidan av huset målades av en robot från färgkoncernen Deutsche Amphibolin-Werke. Huset ritades av ingenjörer och arkitekter från olika företag som exempelvis, Mense Korte och SSV Architekten. Själva 3d-skrivandet stod bolaget Peri 3D för.

En Bod2 skrivare från Cobod användes för att skriva ut betongen, den typen av 3d skrivare har också använts tidigare för att bygga ett tvåvåningshus i Belgien och världens största 3d utskrivna hus på 940 kvadratmeter i USA enligt New Atlas.

Betongen skrevs ut med hjälp av en Bod2-skrivare från bolaget Cobod. Samma sorts 3d-skrivare har tidigare använts för att bygga ett tvåvåningshus i Belgien och världens största 3d-utskrivna hus på 940 kvadratmeter i USA

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar