Chromebook: Väljer du mellan Chromebook och laptop

Väljer du mellan Chromebook och laptop?

Det är några likheter mellan Chromebooks och andra laptops, men det är också flera väldigt starka skillnader. Innan du bestämmer dig för vad du ska köpa så bör du också fundera på några saker.

Molnbaserad programvara
Chromebook är helt och hållet molnbaserad, vilket innebär att program och appar inte lagras på hårddisken som det annars görs med andra laptops. Detta gör också att Chromebooken är en väldigt lätt använd och snabb dator då den inte behöver använda så mycket ström och minne.

Men har du ingen internetuppkoppling så är inte en Chromebook något att satsa på, visst många appar och program funkar offline med så behöver du koppla upp dig mot nätet för att få ut det mesta av din Chromebook.

Lagring
Eftersom Chromebooks bygger på molnlagring så har inte så stort internt minne, utan det rör sig om runt 16GB till 32GB, det innebär att du rätt snabbt kommer få upp ögonen för hur molnet fungerar.


Programvara
Då en Chromebook inte kör med Windows utan Chrome OS så fungerar inte program som du kör på din Windows maskin, utan du kan bara köra det som finns på Chrome Web Store eller Google Play. Då Chrome OS bygger på webbläsaren Chrome så är många appar bara en länk eller bokmärke om man så vill för att kunna då direkt till en webbsida. Appen Google Docs öppnar https://docs.google.com exempelvis.

Skrivsbordsmiljö
Dom flesta laptops använder i dag operativsystem där man kan skara genvägar, filer och program direkt på skrivbordet. Chromebook har inte ett traditionellt skrivbord som andra operativsystem. Du har fortfarande din bakgrund men du kan inte spara några iconer eller mappar på skrivbordet. Däremot kan du placera dina appar på hyllan som finns längst ner på fönstret.

Optiska enheter
Chromebooks har inga inbyggda enheter som CD/DVD spelar. Men vill du så kan du spela media filer från en USB sticka, eller om du har tillgång till nätet. Om du vill ha en dator för att spela upp filmer, då är en Chromebook inte för dig. Google har inte upphandlat rättigheterna till dom drivrutiner som behövs för att kunna spela upp film.