Chromebook: Vad är en Chromebook

Chromebook: Vad är en Chromebook

Om du går i tankarna att skaffa en ny dator, så kan du överväga att skaffa en Chromebook. En Chromebook är en dator som inte kostar särskilt mycket jämfört med en traditionell bärbar dator.

I motsats till många andra datorer så använder sig inte Chromebooks av Windows utan dom använder istället Chrome OS, vilket är väldigt likt webbläsaren Google Chrome. En Chromebook kan då alltså användas till det mesta du kan använda en vanlig laptop till när du är online, Surfa på nätet, kolla eposten, titta på Netflix, betala räkningar med mera.

Är en Chromebook rätt dator för dig?

För många så kan en Chromebook faktiskt göra precis det dom brukar göra på internet och dessutom för en billigare peng än en vanlig traditionell traditionelllaptop. Men det innebär inte att en Chromebook passar till alla.

Som ett exempel så har inte Chromebook någon direkt hårddisk att prata om, visst det finns ett flashminne men det är inte stort. Chromebooks är gjorda för att arbeta mot molnet, vilket gör att väldigt lite data är lagrad just på själva datorn men det bygger också på att datorn är uppkopplad mot internet.


Eftersom det är en Chromebook som använder Chrome OS så fungerar heller inte program som Microsoft Office eller andra program som är gjorda för Microsoft Windows. Det innebär att om du har speciella program för Windows så fungerar dom som sagt inte. Om du är en spelare så fungerar heller inte Windows spel på en Chromebook, men det finns gott om Appar och Spel ändå.

En ny Chromebook kostar några tusenlappar, men det går givetvis att köpa begagnade datorer också.
Om du är osäker på om en Chromebook är rätt för dig så kan du också besöka en fysisk butik för att se och känna på en verklig maskin.

Att lära sig använda en Chromebook är inte alls svårt, men visst tar det lite tid att kunna lära sig hur systemet är uppbyggt.
Men som tur är så kan man inte förstöra något när man prövar sig fram, man kan ju även Googla på hur man använder en Chromebook och hitta många fina instruktioner.

Om du måste ha programvara för Windows som till exempel Microsoft Office och Adobe Photoshop, så kom ihåg att det också finns alternativ för Chromebooks, Exempelvis Google Docs, andra Office tjänster och Pixlr.