Så rapporterar du appar i Android

Så rapporterar du appar i Android

Google har en bättre och bättre kontroll men det händer ändå att skadliga appar slinker igenom. Om du skulle träffa på en sådan app så kan du också rapportera den till Google för granskning.

Det räcker med en enda skadlig Android app på din enhet för att din säkerhet är lika med noll och din data är i stor fara. Skadlig mjukvara har heller ingen varningsflagga.
Att veta hur man ska undvika skadlig kod i första läget, är det absolut bästa försvaret. En början är att enbart börja installera appar som kommer från Google Play butiken.

Om du av någon anledning skulle behöva installera appar utanför Play butiken, så ska du också vara helt säker på att du kan lita på källan innan du installerar dom på din enhet. Det kan vara bättre att använda sig av tredjepartsbutiker som Amazon Appstore än använda sig av webbplatser som erbjuder nedladdningar direkt.

Självklart ska man inte heller utgå från att alla apparna i Google Play butiken är säkra, till och från tar sig ändå misstänkta appar sig igenom kontrollerna. Men tack och lov så erbjuder också Google ett sätt att rapportera appar som du tycker är misstänkta för granskning.

Det enklaste sättet att rapportera en app är att du gör det via Google Play butiken på din enhet.

Google Play
Börja genom att öppna Google Play Butik och sök efter den misstänkta appen.
I det övre högra hörnet så ser du en menyknapp med tre punkter, tryck på den och klicka sedan på Anmäl som olämpligt.

Nu finns det en lista med sju kategorier för din anmälan, bland annat sexuellt innehåll till kopia. Välj det som passar din klagomål bäst så om du rapporetar en app för skadlig programvara, så välj skadlig för min data eller enhet.