Så här raderar du ditt USB-minne eller hårddisk på ett säkert sätt

Så här raderar du ditt USB-minne eller hårddisk på ett säkert sätt

När man ska göra sig av en med ett lagringsmedia, så spelar det ingen roll om det är ett USB minne eller en hårddisk, om det ska säljas eller skrotas. Att skydda sin egen integritet eller sitt företags information och förhindra att datan hamnar i orätta händer. Om den gör det så kan vad som helst hända med den och det är nog inte det som du var tänkte dig i första läget. Men genom att du enkelt kan följa några få steg så kan du också skydda dig eller ditt företag från att uppgifterna hamnar i fel händer.

1. Säkerhetskopiera viktig information:
Innan du börjar med att radera uppgifter så ska du se till så du har säkerhetskopierat viktiga filer och dokument som du kan vilja ha kvar. På så vis förlorar du inte något av värde när du påbörjar formateringen. Du kan med fördel använda molntjänster, externa hårddiskar eller andra backupmetoder, bara dom är tillförlitliga.

2. Formatera enheten:
Det enklaste sättet för at radera all information från ditt USB minne eller hårdisk är att formatera enheten. Det gör du genom att använda din dator och dess inbygda formateringsverktyg. I Windows kan du exempelvis högerklicka på enheten och sedan välja formatera. Därefter följer du anvisningarna p skärmen. Dock ska man ha i åtanke att formatering inte radera data permanent. Så det bästa är att använda program som är speciellt gjorda för detta.

3. Använd specialiserade raderingsverktyg:
Det finns en mångd olika program för att knna radera dina hårddiskar fullständigt, det finns både betalda program och progrma som är gratis.

Exempel på program är CCleaner, Erase och DBAN (Darik’s Boot and Nuke). Dessa program kan enkelt formatera dina usb minnen och radera data på en nivå som gör återställning omöjlig för de flesta användare.

Om du ska säkerställa att dina uppgifter har raderats permanent och inte längre går att återställa så kan du alltid installera återställningsprogram på din dator och försöka återställa datan från din lagringsenhet.

data reovery, formatering, hårddisk, minneskort, usb minne, förstöra

4. Kryptera data innan radering:
Vill du vara extra säker på att de inte går att återställa, så kan du även kryptera datan innan du raderar den. Du gör detta genom att använda krypteringsverktyg, exempelvis som VeraCrypt eller BitLocker, då kan du enkelt förhindra att obehöriga personer får tillgång till dina filer, även om dom skulle lyckas återskapa dom.Dock bör du se till att avkryptera enheten innan du ska radera den, på så sätt undviker du eventuella problem som kan uppstå.

5. Fysisk förstörelse:
Om det rör sig om väldigt känslig information och du inte vill ta några som helst risker, så kan du överväga fysisk förstörelse av din enhet, det görs exempelvis genom att bora hål i hårddisken, eller genom att skruva upp den och förstöra skivorna som finns inne i enheten. Just detta är väldigt viktigt om det rör sig om sådan data som absolut inte får komma ut.

När du ska radera data från ditt USB minne elelr hårddisk på ett säkert sätt är det avgörande hur du ska gå till väga för att kunna skydda din information som finns på lagringsmediat. Genom att du har tagit del av denna gudie och säkert hittat något bra sätt att tömma dina lagringsmedia på (eller kanske blivit uppmärksammad på att man bör se till att datan faktiskt är borta). Och att din data inte kan hamna i felaktiga händer. ta dig tid och överväg noggrant vad som ska hända med lagringsmediat du tänkte sälja/ge bort.