Microsoft köper upp Activision Blizzard

Microsoft köper upp Activision Blizzard

Microsoft fortsätter sin dominans i spelvärlden och nu har man köpt upp en av dom allra största spelutgivarna.

Det är inte ens två år sedan som Microsoft köpte upp Zenimax Media, som gett ut bland annat Bethesda, ett köp som skapade chockvågor i spelvärlden. Nu kommer nästa stora köp från Microsofts sida, 68.7 miljarder dollar, runt 623 miljarder svenska kronor har dom fått betala för att köpa Activision Blizzard.

Affären är den största i sitt slag och får den tidigare Bethesda, med 66 miljarder att fullständigt försvinna ner i statistiken över största köp. I ett pressmeddelande säger Microsoft att man genom köpet av Activision kommer bli världens tredje största speltillverkare, efter Tencent och Sony. Man går då från fjärde till tredje plats och Nintendo ramalar ner en position.

Köpet får alla andra affärer inom spelbranchen att blekna fullständigt. Warcraft, Starcraft, Overtwatch, Diablo, Call of Duty och Candy Crush Saga är bara några av alla dom spel som nu kommer tillhöra Microsoft. Activision hade omkring 10 000 anställda personer runt om i världen.

Microsofts vd Satya Nadella kommenterar affären:

Spel är ett av de mest dynamiska och spännande segmenten inom underhållning idag och kommer att ha en nyckelroll när Metaverse-plattformarna utvecklas. Vi investerar tungt i innehåll i världsklass, gemenskap och molnet för att ta klivet in i en ny gaming-era där spelare och skapare sätts i första rummet, med fokus på säkerhet och inkludering.

Köpet är inte ännu helt genomfört, utan nu väntar dom vanliga juridiska processer som alltid kommer när dessa typ av köp ska göras, och det räknas att köpet ska vara helt klart under slutet av 2023.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar