Nu släpper Pine 64 en ny kreditkortsdator, som dom hoppas ska bli Raspberry Pi-dödaren.
Konkurrensen mellan tillverkarna av enkortsdatorer är stenhård. Bara dagar efter att Raspberry Pi släppte nytt kommer även Pine 64 med en ny modell.
Det tog inte lång tid efter Raspberry Pi Foundation hade hunnit släppa sin senaste modellen Compute Module 3 innan konkurrenterna var där och släppte sin modell. Nu är det tillverkarna bakom Pine64 som lanserar en ny enkortsdator, Sopine A64. En enkortsdator som ska ha potentialen för att verkligen utmana Compute Module 3.
Precis som Compute Module 3 så vänder sig Sopine A64 också till industrin och företagen. Det är alltså inte en dator för hobbyutvecklare.
Nej, dessa datorer handlar om att vända sig till bolag som vill använda små kretskortsdatorer i sina produktioner, allt från butiker till reklamföretag.
Sopine A64 är faktiskt bara den andra produkten som tillverkaren släpper. Den första, Pine 64, släpptes förra året.
Till skillnad från originalet kan A64:an inte fungera på egen hand, inte helt och hållet i alla fall. För att göra det krävs att den kopplas ihop med en annan enhet. Först då blir den en fullvärdig enkortsdator. De har själva en paketlösning och A64 kan kopplas ihop med ett moderkort, Sopine Baseboard Model-A.
Priset kommer ligga på samma nivå som en Compute Modul 3, alltså mellan 220 (25 dollar) och 260 kronor (30 dollar). I svenska butiker kan priset gå upp mot 400 kronor. Om man nu vill ha med moderkortet så går hela paketet på ungefär 44 dollar, troligen något högre i Sverige att döma av grundpriset.
När den första enkortsdatorn, Pine 64, lanserades förra året så finansierades den genom crowdsourcing. Och tack vare sin prestanda och styrka så sågs den snabbt som en konkurrent till Raspberry Pi 3. Framför allt på grund av valet av avancerade komponenter.
Tittar man närmare på den tekniska specifikationen finns likheter med Raspberry Pi
Den har en 64-bitars ARM-baserad cpu med fyra kärnor, som liknar den i Module 3. Utöver det kommer den med 2 GB RAM, vilket är mer än konkurrenten. Där Module 3 har DDR 2 och Sopine A64 DDR3. A64:an har en ingång för micro-SD, men vill man använda hdmi eller usb krävs att kretskortet kompletteras med andra produkter. Vilka operativsystem som den har stöd för framkommer inte riktigt. Men den tidigare releasen, Pine 64 kunde köras med både Android och Windows 10 IoT Core, vilket talar för att de även kan användas i den senaste modellen.
Nu är kriget mellan tillverkarna i full gång, återstår att se vilka som vinner företagens gunst.