Haveri i flera regioner

Haveri i flera regioner

Ett flertal svenska regioner drabbades under tisdagen av datahaveri och driftstörningar. Bland dom drabbade finns Region Sörmland och Västra Götalandsregionen.

MSB uppmanar regionerna att rapportera in störningar till dom, hos Region Sörmland är störningarna som störst på nätverket, och påverkar vården, bland annat kan bokade besök ställas in, och vissa verksamheter har begränsat funktionalitet, orsaken till detta eftersöks. .

Felet upptäcktes vid 8-tiden på tisdagsmorgonen hos Västra Götalandsregionen.

Det är ett fel som innebär att alla privata vårdgivare inte kommer åt det systemet de använder för att få tillgång till journaler, skriva ut recept med mera

säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på Västra Götalandsregionen

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap är medvetna om störningarna.

Jag kan inte säga så mycket mer än att vi är medvetna om det. Vi uppmuntrar dem att rapportera in och kontakta oss för råd och stöd

säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB

Driftstörningarna har duggat tätt senaste dagarna, samtliga a-kassorna ligger nere under tisdagen till följd av en massiv cyberattack, som drabbade en enskild a-kassa och som upptäcktes i fredags.

Efter detta så har MSB uppmanat regioner och kommuner att kontrollera sin it-miljö för att se om den kan motstå ett cyberangrepp utan att det ska orsaka allt för mycket störningar på driften.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar