5 Steg du kan använda dig av för att inte sprida covid19 via din dator

Att världen mer eller mindre har stannat upp pågrund av coronaviruset är ingen nyhet och det innebär också att många människor och företag börjat ta hårdare och starkare på renligheten för att inte drabbas av covid19, och det är absolut inte fel med det, men ett ställe man oftast glömmer bort är datorerna. Så här kan du enkelt rengöra din chromebook.

Men hur ska du kunna rengöra din Chromebook?
Om vi börjar med rengöringsservetter, både för LCD skärmar och plast. Du kan också använda dig av en burk tryckluft om du har mycket damm inuti datorn. Men det är inte nödvädningt. Att använda sig av rengöringsservetter på elektroniken och kretskorten är inte att rekomendera. Att använda sig av rengöring på vätska är inte heller något som är jättebra, det kan hända att vätskan går igenom och hamnar på kretskorten och orsakar kortslutning.

1) När du börjar med din rengöring så se till så att din Chromebook är helt avstängd och att inte nätkabeln är ansluten, om du har möjlighet kan du också ta bort batteriet från din Chromebook för att försäkra dig om att ingen ström ligger på till enheten.

2) Koppla ifrån all kringutrustning som finns ansluten till Chromebooken, så att din dator är helt isolerad från andra kablar och enheter. Det gör att du enklast kommer att rengöra åt din Chromebook.

3) Tryckluft kan användas för att ta bort smuts och damm som finns i tangentbordet eller portarna. För att använda tryckluften ska du bara några korta duschar och inte använda burken upp och ner, kom också ihåg att hålla burken en bit från Chromebooken då du ska blåsa. Om du har en luddfri trasa kan du också fukta den lätt och använda den för att torka av din Chromebook.

4) Använd en rengöringsservett eller lätt fuktad trasa för att rengöra din Chromebook, inklusive skärmen, runt varje tangent på tangentbordet, tryck lite försiktgt för att ta bort fingeravtryck och fläckar som kan finnas på skärmen, men tryck inte för hårt då du kan skada skärmen. Det finns speciella servetter som går att köpa för att rengöra LCDskärmar. Om det är en touchskärm så kan den lätt bli smutsig av fingeravtryck.

5) När allting har torkat kan du använda en torr trasa för att putsa skärmen litegranna och få bort eventuella fläckar som kan ha blivit av rengöringsservetterna.

Denna artikeln är inte speciellt just för Covid19 utan kan faktiskt användas lite då och då, en renare dator ger en bättre och skönare dator att använda. Ett annat exempel är också att säkerheten blir bättre, om du använder en låskod på Chromebooken, och använder touchskärmen så märks dina fingeravtryck på skärmen. Det går även att använda dessa tips för att rengöra enheter som är kopplade till din Chromebook, till exempel usb tangentbord (vänd gärna ett externt tangentbord upp och ner och skaka lite lätt).