2g och 3g fasas ut

2g och 3g fasas ut

Till slutet av 2025 så ska 2g och 3g näten fasas ut.

Nu har en informationskampanj som heter Byt Nät Nu dragits igång för att göra allmänheten medveten om att 2g- och 3g-näten här i Sverige kommer att börja fasas ut. Det förväntas att näten är helt nersläckta i slutet av 2025, dom gamla 2g och 3g näten kommer att ersättas med dom nyare 4g och 5g näten.

2g,3g,4g,5g,mobilnät

Det innebär att äldre modeller av främst mobiler kommer drabbas av denna utfasning, långt ifrån alla äldre modeller har stöd för 4g eller 5g, men det är inte bara telefoner som kommer drabbas av nedsläckningen. Många tryghetstelefoner och tryghetslarm som äldre människr använder sig av. Om du har ett sådant eller har en släkting som har det så bör du kontakta kommunen för att få reda på mer information om hur du ska gå vidare.

Porttelefoner och nödtelefoner i hissar använder sig av dessa nät, något som hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan behöva ta upp och fundera över.

Elin Ovéus, nätchef på Tele2, säger att utfasningen sker för att frigöra kapacitet för 4g- och 5g-näten, då kunderna nu ställer högre krav på snabbare och säkrare uppkoppling.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar