Viloläge eller strömsparläge – vad är vad?

Viloläge eller strömsparläge – vad är vad?

Windows har olika sätt att pausa din dator så den inte drar mer ström än vad som behövs, men vet du vad som är vad? Om inte kan du läsa det här.

Att man kan stänga av datorn helt vet alla, men om datorn inte används på ett tag så går datorn in i vad som kallas strömsparläge. Alla program som körs sparas i minnet och datorn stängs mer eller mindre av, bortsett från minnet och några få andra viktiga komponenter som gör att datorn kan väckas till liv igen när du vill, det går fort att återstarta datorn och allting är kvar där du slutade.

Dock ska inte strömsparläge blandas ihop med viloläget, dom två olika lägena fungerar likvärdigt men istället sparas allting på hårddisken och datorn stängs helt och hållet av. och drar genom det ingen ström. Här ifrån blir det lite långsammare att starta datorn, men du kommer tillbaka dit du var utan att behöva starta om dina program. Viloläget är genom standard inte aktiverat.

Det finns ännu ett läge som kallas hybridströmsparläge. Det fungerar som strömsparläget, men allting sparas till både minnet och hårddisken. Att starta från minnet går fort, precis som i viloläget, men med hybridsparläget är tanken att du ska kunna starta från hårddisken vid exempelvis strömavbrott utan att förlora någon data. En standard på stationära datorer, men inte på bärbara. Automatiskt går bärbara in i något som kallas för nödviloläge när batteriet är på väg att ta slut.

För att aktivera viloläget så går du till inställningar, system och energialternativ, klicka sedan på fler energiinställningar och sedan på ange hur strömbrytarna ska fungera.

Klicka på ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga, bocka för viloläge och klicka på spara ändringar. Nu kommer viloläge vara med i startknappens avstängningsmeny.

För att aktivera hybdridviloläge, så välj ändra schemainställningar i steg 2. Klicka sedan på ändra, avancerade inställningar. Scrolla ned till Tillåt hybridviloläge och aktivera detta. Detta är dock en möjlighet enbart för dom datorer som stöder detta.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar