Varför en blogg?

Visst har ordet blogg en liten negativ klang, det är ju trots allt det som kändisarna använder för att vika ut sina liv i, men en blogg kan användas till allt möjligt egentligen, det är bara fantasin som sätter gränser.

Det sägs att

runt hälften av sidorna på nätet är byggda med WordPress

Hur sant detta citat kan tänkas vara, vet jag inte men WordPress är ett väldigt populärt och användbart system, med mängder av plugins och teman så man kan ändra och konfigurera det som man vill efter behov. Och en fråga är, hur många vet egentligen vad det är för typ av sida dom egentligen besöker? Många bryr sig självklart inte heller utan dom är bara ute efter informationen på sidan.

Man behöver som sagt va inte bygga upp en sida på sitt liv och levene om man inte vill, man kan till exempel göra en sida om sina intressen, matlagning, film/tv, datorer med mera. Så egentligen så är det kanske dumt att använda sig av ordet blogg i dessa sammanhang.

Visst media har en tendens att skriva en hel del negativt om bloggar och det som skrivs, men det gör dom väl för det mesta om allt möjligt.

Däremot tror jag att väldigt många som läser bloggar inte är medvetna om att det faktiskt är bloggar. En stor del av mina besökare kommer från sökmotorer, efter att man letat svar på en fråga inom teknik. Dessa besökare bryr sig inte om ifall det här är en blogg eller webbtidning – de vill bara ha svar på sin fråga.

Men hur startar man då en blogg?

Ja det allra bästa är en egen domän med WordPress på, det är inte så svårt att komma igång med och är dessutom enkelt att manövrera sig i.
Men man bör ha en tydlig linje om vad som ska avhandlas, annars upplevs siten som konstig och trovärdigheten hos läsarna är svår att få.
Ibland kan man även behöva nischa ner sig ordentligt, att göra en reseblog kan vara roligt och inspirerande, men att täcka över hela området rese är svårt, så då kan man behöva bryta ner det ytterligare. Till exempel, Resor -> Sverige -> Specifik ort/landskap.

Men att köra en gratis blogg finns självklart också, både WordPress och blogger har sina bloggplattformar där vem som helst kan registrera sig, dock finns de några nackdelar, exempelvis att man är begränsad i vissa fall vad gäller teman och plugin men framför allt är man kraftigt begränsad vad gäller databasen, och kan därför inte göra något med denna.

Men ska man ha en egen domän så måste man också ha någon som hostar den, man kan koppla den till sin egen dator om man vill. Men det bästa är att köra från ett webbhotell. Annars får man också se till att sköta säkerheten också vilket kanske inte alla är hemma på.

Här är en lista på några av dom bästa svenska webbhotell som du kan använda för att bygga dina sidor. Naturligtvis måste du också gå efter plånboken, att lägga ner en massa pengar kan vara ett problem till en början. Men det kommer alltid att finnas bra rabatt erbjudanden.

Några bra webbhotell:

Loopia
Crystone
Surftown
FS-Data
One.com

Om du väljer mellan gratis eller webbhotell så tänk också på att man får de man betalar för.

Dom allra flesta av de stora webbhotellen har sedan länge en funktion där man med ett klick installerar WordPress, bara genom att klicka på en knapp, sen får du uppgifterna till admin kontot, och sen är de bara att köra.
Att lägga upp teman och plugin, görs enklast via FTP om det är flera mappar/filer som ska överföras.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar