Uppdateras inte Windows – Ta ut usbenheter

Vill du uppdatera din dator till den senaste versionen av Windwos 10, så måste du koppla ur alla externa lagringsenheter annars kommer inte uppgraderingen att starta. Detta för att Microsoft inte vill riskera konflikter mellan enhetsbokstäverna.

Microsoft kommer helt enkelt att blockera uppdateringar till Windows 10 1903 om det sitter en extern lagringsenhet som usb-sticka eller sd-kort i datorn vid uppdateringstillfället. Detta eftersom enhetsbeteckningarna kan komma att ändras under uppdateringen.

Om till exempel en usb-sticka hade enheten G: innan, kan den få beteckningen H: under uppdateringen, och just detta kan komma att orsaka konflikter mellan enhetsbeteckningar och problem för användaren då vissa applikationer inte kommer att starta, skriver Bleeping Computer.

Uppdateringen kommer dessutom , enligt en support-bulletin från Microsoft, att blockeras om användaren idag kör versionerna Windows 10 1803 eller 1809, och om det sitter en extern lagringsenhet i datorn. Om detta händer kommer uppdateringsprocessen att ge ett felmeddelande som säger att ”Denna dator kan inte uppdateras till Windows 10”. Orsaken som anges i felmeddelandet är att hårdvaran inte är ”redo för Windows 10”.
Ett felmedelande som kan vara svårt att förstå om man inte vet bakgruden till problemet.

Men för sinnesfridens skull och för att det ska gå enkelt och smidigt, så koppla ur alla externa lagringsenheter, cd/dvd skivor, skrivare vid en uppdatering av operativsystemet. Microsoft skriver att detta problem kommer att fixas i en framtida service-uppdatering.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar