Så gör du din egen xtra pc sticka

Så gör du din egen xtra pc sticka

En populär Youtube reklam handlar om ett usb minne som gör din dator snabbare och kan till och med köras utan hårddisk. Jag har tidigare skrivit om Xtra pc, det är svårt att avgöra om det är en bluff eller inte. Det funkar precis som det beskrivs men gör ändå inga förändringar i din dator. Vad man ska komma ihåg om man använder sig av Xtra pc eller andra live distrubitioner av Linux är att alla inställningar som du gjort återställs då du startar om systemet. Alla filer du sparat i systemet försvinner då usb stickan är statisk och inte förändras.

Men är det svårt att göra sin egen Xtra pc usb minne?

Nej, det är det inte. Du behöver ett usb minne som är 4 GB eller större, sen använder jag mig av ett program som heter Rufus vilket är ett enkelt och smidigt program för att skapa usb minnen med olika operativsystem. När du installerat Rufus laddar du ner Ubuntu 20.04.2.0 LTS som du hittar på Ubuntushemsida.

Starta Rufus och klicka på knappen välj, leta sedan upp filen du nyss laddade ner och välj öppna. Sätt in Usb minnet och välj den enheten du ska installera på och välj Starta.

När Rufus har kört klart så har du en live installation av linux systemet Ubuntu på ditt usb minne. Starta om datorn med usb minnet isatt och Ubutntu startar, ta bort minnet och din dator startar upp normalt.

Ubuntu är bara en av flera versioner av linux man kan köra på detta vis, väldigt smidigt om man vill prova på ett nytt system utan att behöva förändra sitt nuvarande.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar