Ryssland får ny lag – inhemsk mjukvara i teknik

För inte så länge sen tog Ryssland ett bättre och hårdare tag om internet i landet, bland annat skulle landets medborgare tvingas använda statliga dns-servrar då dom använder internet. Det var ju inget som väst reagerade positivt på, det är bland risk för utökad övervakning och intrång i medborgarnas privatliv.

Nästa steg som Ryssland tar är en lag som kräver att mobiltelefoner, smart-tvs, datorer och surfplattor skall ha mjukvara tillverkad i Ryssland, annars får dom inte säljas i landet.
Det är den 1 Juli 2010 som lagen träder i kraft, det handlar inte direkt om att det måste finnas ett ryskt operativsystem på enheten, utan snarare att att exemeplvis ryska onlinetjänster som konkurerar med Google och Apples egna tjänster kan behöva inkluderas i systemet.

Oleg Nikolayev, som är en av dom bakom förslaget säger att ideen kommit till för att ryska medborbare ska upptäcka att det trots allt finns ryska alternativ till dom tjänster som erbjuds av dom västerländska företagen och att ryska konsumenter ska få chansen att välja vilken tjänst man vill använda själva.

Förslaget har givetvis inte glidit förbi utan mothugg, från ryska branschorganisationer menar exempelvis att det inte är möjligt att sälja en del produkter och tjänster i inhemsk programvara, vilket kan innebära att dessa helt enkelt slutar tillverkas i Ryssland. Sen finns ju även den överhängande risken att det blir ökad övervakning av medborgarna som oroar många.

Ryssland Coat of Arms
Ryssland Coat of Arms

Den nya lagen som undertecknades 2019-12-03 och nu krävs det inhemskt utvecklad programvara för teknikprodukter som säljs i Ryssland.
Lagen innefattar alla smarta telefoner, datorer och smarta tv-apparater och träder i kraft från och med 1 juli år 2020

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar