Ett forskarlag vid universiteten Monash, RMIT och Swinburne i Australien har slagit ett hastighetsrekord i överföring. Då dom använt ett enda optiskt chippp, fem gånger nio millimeter stort och 75 km glasfiberkabel så lyckades forskarna få hela 44,2 terabit i sekunden i överföringshastighet.
Chippet använder sig av en optisk ”kam” där en regnbåge av infrarött ljust skapas och gör att data kan överföras genom flera olika våglängder. Varje våglängd ligger på runt 500 gigabits överföring per sekund och 80 våglängder används i detta projekt.
Teknologin är troligen runt fem år bort från att användas på marknaden. Högre hastigheter kanske inte är så stort behov varken privat eller inom företag. Men det underlättar ju exempelvis för självkörande bilar, sjukhus, utbildningar, näringsliv och kommunikation i övrigt.
Enligt forskarna så är teknologin uppskattningsvis fem år bort från att börja användas kommersiellt. De högre hastigheterna kommer kunna användas för att assistera inom allt från självkörande bilar till medicin, utbildning, näringsliv och kommunikation.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.