Huawei är inte bara ute efter att konkurrera med Apple och Samsung. Nu ska dom även ta fram en egen enkortsdator och utmanar därmed Raspberry Pi.
En av dom största fördelarna med Raspberry Pi har varit priset, och det har varit det samma sedan enkortsdatorn lanserades. Och för bara ett par hundralappar så har de också lyckats klämma in en hel del funktioner på den lilla ytan.
Men den lilla ytan innebär också att dne har sina begräsningar. Till exempel, om man jämför med den starkaste ARM-baserade datorn på marknaden just nu, vilken är Chromebook, så har den en bit kvar.
Men oavsett om du är utvecklare, amatör eller professionell, så finns en rad alternativ. Och nu kommer den kinesiska telefontillverkaren Huawei med sitt bidrag. Dom har plockat ut sitt system för smarta telefoner, System on a chip, och säljer det som en liten Linux-dator.
Hikey 960 baseras då på tillverkarens åttakärniga Kirin 960-chipp. Av dom åtta kärnorna så är fyra av dem av mer avancerad typ, Cortex A-73 och fyra lågeffektskärnor av modell Cortex A-53.
För den som kan tänkas hålla koll på telefonernas tekniska detaljer så känns chippet igen från Huaweis Mate 9.
Deras enkortsdatorn kommer framöver att fungera med flera versioner av Linux, utöver Android för vilken den är byggd i dag.
Men den kanske största faktorn när det gäller minidatorer som Raspberry Pi och deras konkurenter, är minnet minneshanteringen. Och det är förstås skillnader mellan att använda en produkt ämnad för en telefon och en framtagen för en dator, speciellt ur RAM-perspektiv. Eller snarare bristen på RAM i den utrustning som finns i telefoner, samt den lägre hastigheten i de produkterna jämfört med en dator.
Huawei har dock lyckats få in mer RAM och få upp hastigheterna. Kortdatorn har 3 GB LPDDR4 RAM, det är alltså något som som får minneskretsarna att köra ut data i högre takt. Grafiken ska även klara av 4K-standard.
Hdmi-porten har däremot bara stöd för 1080p-utgång. Det går att ansluta en kamera eller annan hårdvara till Hikey 960.
Dom som jobbar med utveckling för ARM-baserad mjukvara, som till exempel Androidappar, kan ha användning för enkortsdatorn. Mycket av utvecklingen sker i dag i x86-hårdvara som därefter kompileras, eller översätts, till ARM.
Huaweis enkortsdator kan absolut vara ett intressant alternativ, men det kan också kommar att kosta det kostar, 239 dollar, alltså drygt 2 000 kronor, tunnare blir plånboken.