Windows 10 kan stoppa utpressningsvirus

Dom senaste åren har en stor våg av utpressningsvirus dykt upp och förstört för många dator användare. Utpressningsviruset går ut på att filerna på datorn krypteras och sen krävs det en lösensumma för att dom ska släppas fria igen. Det är väldigt sällan som man som privatperson känner att man behöver betala, enklaste är att ordna en ny disk och installation av operativsystemet. Men för stora företag kan det vara ödesdigert att drabbas.

Men nu har Microsoft lagt in en uppdatering i Windows 10, Fall Creators Update, som har en ny säkerhetsfunktion som ska skydda datorn från att bli utsatt för utpressningsvirus.

Det är en inställning som heter Reglerad mappåtkomst som skyddar filerna från att krypteras. När denna funktion är aktiverad så kommer Microsoft att neka skadliga program åtkomst till mappar och filer på hårddisken.

Det innebär att viruset inte kommer att nå filerna och därför kan det heller inte kryptera dom, och systemet kan fortsätta som vanligt.

Utpressningsvirus kan dock ändå vara problematiska men funktionen Reglerad mappåtkomst ser åtminstone till att viktiga filer inte kan krypteras och tas som gisslan.

Hur du aktiverar Reglerad mappåtkomst i Windows 10:

Du börjar genom att öppna start-menyn och välja inställningar, sedan uppdateringar och säkerhet.
Klicka på Windows Defender och sedan på knappen Öppna Windows Defender Säkerhetscenter
Klicka på skydd mot virus och hot
Bläddra neråt och klicka på inställningar för skydd mot virus och hot
Klicka på Reglerad mappåtkomst och välj sedan aktivera.

Skulle funktionen vara grå, så går den inte att aktivera, orsaken till detta är att det inte får finnas något annat antivirusprogram på datorn Windows Defender för att funktionen ska fungera.

När du slagit igång Relgerad mappåtkomst så är alla grundläggande mappar, som tex Bilder och Dokument skyddade.

Om du vill skydda andra mappar så väljer du Skyddade mappar under Reglerad mappåtkomst.
Dock så är det bara dom mappar som blir inlagda här som blir skyddade, övriga mappar riskerar fortfarande att bli utsatta för utpressningsvirus.