Vad är Debian

Vad är Debian?

Debian är ett unix liknande operativsystem som är uppbyggt enbart av gratis programvaror, dom allra flesta under GNU, General Public license.

Debian släpptes första gången 1993 av Ian Murdock som Debian 0.01 i Augusti 1993, men det dröjde ända till 1996 innan den första stabila versionen kom ut.

Utvecklingen av Debian sker idag över nätet av ett gäng frivilliga personer världen över, i något som kallas för The Debian project.

Som en av dom tidigaste Linux distrubionterna så har Debian hela tiden följt GNU Project, vilket också fick Free Software Foundation att sponsra Debian under ett år, från November 1994 till November 1995. När avtalet löpte ut så skapade Debian projektet en icke kommersiell grupp som kalas förSoftware in the Public Interest.

debian_splash

I operativsystemet Debian finns det tillgång till över 50.000 program, vilket gör det till den största samlingen av fri programvara. Icke fri programvara kan förstås också laddas ner och installeras i Debian.

Bland annat finns flera populära program med i Debian, som LibreOffice som Officepaket, Icewasel (Firefox) som webbläsare, Evolution mail som mail programvara, K3b disc burner för cd bränning, VLC media player för uppspelning av media, GIMP image editor som är en populär gratisversion av photoshop.

Debian används ofta som webbservrar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar