Snart kan kroppsdelar utskrivna av 3d skrivare användas i vården

Det är den dnaska startupen Particle 3D som arbetar på en ny metod för att ta fram lätta och skräddarsydda benimplantat, implatanten ska skrivas ut med 3d skrivare och är tänkt att kunna användas i människokroppen där dom med enkelhet ska kunna sammanfogas med skelettet.

Under ett par år så ska implantaten brytas ner av kroppen medans kroppen läker. Implantaten är också gjorda för att kunna klara av att förvara medicin bättre än traditionella implantat.

Skillnaden mellan gamla traditionella implantant och dessa är att dom gamla oftast är byggda av polymer och titanium. Men Particle 3Ds implantat är byggda med ett så kallat ”biobläck” som är sammansatt av Kalciumfosfat och fettsyror som med åren bryts ner i kroppen. Med dessa nya implantant som blir det en lägre risk för infektion och komplikationer vid operationer.

Dom tester som gjorts på möss och grisar visar att ny benmärg och nya blodkärl börjar utvecklas inom impantaten bara efter åtta veckor.
Ett problem är dock att 3d implantaten är för stunden inte lika starka som dom gamla traditionella. För att komma dit så krävs det några år till innan dom kan användas på människor.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar