Snabba tips för Dosbox

Dosbox måste vara något av det bästa som finns för nostalgiger. Det är ett program som emulerar gammaldags dosmiljö, så man kan sepela dom där spelen från datorns barndom på 80-90 talet, som annars inte går att spela idag.

Börja med att fixa iordning din Dosbox configuraton, egentligen funkar programmet felfritt utan andra inställningar, men vi vill ju ha de på vårat sätt.

En av dom mest användabara funktioerna är Autoexec.bat (vilket redan vid namnet skapar minnen från förr) och tillåter dig ange vilka commandon som ska köras då programmet startar.

Bland annat kan funktionen användas för att mounta en mapp som hårddisk och sen automatiskt logga in i den mappen.

Köra Dosbox i fullskärm

Det finns även ett commando för att köra dosbox i fullskärm när man startar upp eller för den delen i config filen. Men det bäst är att kunna byta till helskärm när man vill, tryck Alt+Enter.

Skapa en cd enhet.

Om du vill kunna använda din cd enhet i dosbox så skriver du

mount d -t cdrom /media/cdrom0

/medida/cdrom0 kan variera beroende på vilket os du använder dig av. Det behöver inte heller vara en riktig Cd enhet. utan Dosbox kan mounta vilken mappen som helst. genom att skriva

mount d -t cdrom /home/itgurun/games/

Ersätt /home/itgurun/games med den mapp du vill mounta. Funkar perfekt för dom gamla spelen som verkligen inisiterar på att köra från skiva.