Politiker kräver bakdörrar i Facebooks krypterade chattappar

Politiker från flera länder, bland annat USA, Storbritannien och Australien vill att Facebook lägger in bakdörrar i sitt system som gör det möjligt för polis att läsa användarnas krypterade chattloggar.

Facebooks meddelandetjänster Whatsapp och Signal använder sig båda av så kallad end to end-kryptering. Det fungerar som så att bara den som skickar eller tar emot ett meddelande kan läsa det i klartext. Alla andra, även Facebook själva, kan bara se den krypterade versionen av meddelandet.

Dom allra flesta ser detta som något positivt, hur mycket man än vill tjuvlyssna så är det enda man får ut en obegriplig, krypterad sörja som inte går att deficiera.

Men detta system har flera gånger ifrågasatts av den amerikanska regeringen har, inte minst under president Donald Trump, hur kryptering av användardata och chattappar fungerar eller ska vara tillåtet, oftast är argumentet att det är något som försvårar brottsutredningar.
Facebook använder som sagt idag end to end kryptering men i Whatsapp men nu har man också mededelat att man planerar införa samma lösning i Facebook Messenger och Instagram.
Det är bland annat den amerikanska justitieministern Bill Barr som nu uppmanar Facebook att stoppa planerna på stärkt kryptering, detta tillsammans med Australiens inrikesminister Peter Dutton och Storbritanniens dito Kevin McAleenan har han skickat ett öppet brev till Facebooks vd Mark Zuckerberg, rapporterar Buzzfeed.

Vi skriver för att begära att Facebook inte fortskrider med sina planer på att implementera end to end-kryptering i sina meddelandetjänster utan att säkerställa att användarnas säkerhet inte minskar och utan att inkludera ett sätt att på lagligt vis komma åt innehållet i kommunikationen för att kunna skydda våra medborgare”

skriver ministrarna.

Förslaget innebär att Facebook behöver bygga in en bakdörr i systemet, som myndigheterna har tillgång till. För att kunna låsa upp krypterade medelande och därigenom lättare kunna bekämpa brott.

Företag bör inte avsiktligt utforma sina system för att utesluta någon form av tillgång till innehåll, inte ens för att förebygga eller utreda allvarliga brott

fortsätter ministrarna.

Facebook har gjort ett uttalande till Buzzfeed där dom säger att de starkt motsätter sig alla påtryckningar om att bygga in bakdörrar i systemet.

En annan intressant notering av hur dessa länder sammarbetar är att dom är på väg att skriva på ett avtal för att brottsbekämpande enhter ska kunna begära ut uppgifter. Om detta går igenom så kan amerikansk polis exempelvis betälla ut uppgifter direkt från australiensiska och brittiska teknikbolag, och vice versa.

Hos buzzfeednews kan du läsa ministrarnas brev till Facebook

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar