Kina slänger ut utländsk it

Inom en 3års period så ska all utländsk hård och mjukvara på kinesiska myndigheter vara utbytta mot kinesiskt. Det är något som Kinas regering har bestmt och direkttivet som kallas för 3-5-2 bygger på i vilken takt man uppskattar myndigheterna att byta ut sina mjuk/hårdvaror. Bara under det första året räknas det att runt 30 procent av den utländska hård/mjukvaran ska vara utbytt till Kinesisk. 2021 ska 50 procent ha byts och 2022 dom resterande 20 procenten enligt ZDnet

Det nya direktivet väntas slå mot företag som HP, Dell och Microsoft rätt hårt. Regeringen ska ha lagt ordern redan i våras men de var först i veckan som uppgifterna läckte ut, samtidgt kom även uppgifter att Kina beordrade sin militär att utveckla ett eget operativsystem så att Windows kan ersättas.

Privata företag i Kina omfattas dock inte av direktivet och förväntas inte heller att byta sin utrustning då det kommer kosta företagen en stor summa pengar.
Uppgifterna om Kinas IT förnyelese kommer också mitt i det handleskrig som USA för med Kina och dessutom dom diskussioner om att blockera Huawei från 5G nätet, diskussioner där USA är väldigt drivande.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar