Datorer stulna från amerikanska kongressen

Datorer stulna från amerikanska kongressen

Källor inom Pentagon sägs nu ha bekräftat att ett flertal bärbara datorer ska ha försvunnit från Kapitolium is samband med den stormning som ägde rum för några dagar sen. Datorerna ska innehålla hemligstämplat och känslig information, Enligt uppgift så lämnades datorerna igång och inloggade till statens säkerhets nätverk, kallat SIPRNet.

SIPRNet eller Secret Internet Protocol Router Network är enkelt talat, en speciell typ av internet för Department of Defense. Det är ett nätverk av datorer och servrar som tillåter användare från Department of Defense, Department of State, och andra myndigheter att överföra information över säker trafik.

Under Torsdagen, efter intrånget i senaten så stängdes SIPRNet ner för dagen, innan en stor uppdatering rullades ut. På fredagen sägs det att United States Army Special Operation Command, USASOC, ska ha skickat ut ett mail till samtliga i personalen, och berättat att alla SIPRNet datorer ska räknas och sedan ska uppgifterna lämnas in, datorer som inte finns med kommer att strykas från nätverket. En talesperson för USASOC har bekräftat mailet, men påstår att det är en stor del av en administrativ del och inte ska ha varit relaterad till händelserna i Washington DC.

Justitiedepartement har uttryckt oro över stölderna och har nu varnat för att det kan finnas hemlig information som inte är under kontroll.
På onsdagen, ska senator Jeff Merkley postat en video på Twitter som visar hur hans kontor ser ut efter stormningen, i filmen säger han också att hans laptop stulits, dock är säkerhetsklassen på hans laptop okänd.
Fortfarande försöker justitiedepartement att få fram antalet datorer som stals vid stormningen. Senatens medlemar som har tillgång till säkerhetsklassad information
behöver få sin säkerhetsnivå bekräftad.

Men vad kan någon göra med en stulen laptop?

Om dom befinner sig inne i huset så kan dom med hjälp av ett slags blockchain, något som också används vid Bitlocker. Men det är ändå inte helt lätt, för att komma åt information på enheten så måste man komma på lösenordet och sedan även kunna passera krypteringen. Det är alltså ett väldigt jobb som väntar för dom som vill komma åt informationen. Men om datorn lämnades igång och inloggad till SIPRNet så blir det betydligt enklare.

Det är trots allt vanligt att användare laddar ner filer till datorns hårddisk för att kunna använda det vid senare tillfälle.
Och skulle stormarna veta vad dom gjort så kan hela historien bli betydligt värre än den är. Om exempelvis om en person som har full access lämnade sin dator olåst så kan data från SIPRNet med enkelhet blivit nerladdad och överförd på andra enheter som sedan gömts undan i en ryggsäck eller jackficka.

Klart är i alla fall att detta är en stor mardröm för många personer och instanser i USA.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar