C64 Mini en charmig retromaskin

Det är retrofrossa bland spelkonsoler just nu. Det senaste bidraget, C64 Mini, är fullproppad med retrocharm. Perfekt är den dock inte.

Medans nya spel produceras i 4k med 3d-ljud och med virutal reality runt hörnet, så har nostalgikänslan för det som varit inte varit större än vad den är nu. Det ser man om man tittar på hur olika gamla spelmaskiner ges ut i ny tappning, något som väcker minnen för alla som växte upp med tv-spelandet under 80 och 90 talet.

Det kanske bästa exemplet är NES Mini, precis som det låter är det en omgjord version av Nintendos klassiska maskin från 1980talet. Det lär knappast vara någon som blev förvånad då det blev en väldigt stor försäljningsframgång när den släpptes, därefter kom SNES mini och ytterligare en Nes Mini.

Nu har brittiska Retro Games Ltd släppt The C64 Mini, en ny version av den klassiska Commodore 64, komplett med 64 kb minne och 64 inbyggda speltittlar. C64 såldes i runt 17 miljoner exemplar och var en av dom vanligaste hemmadatorerna under 80talet och börjana av 90talet, dock hade den inte samma genomslagskraft som Nintendos 8bitsmaskin, men den blev ändå starten för tv-spelande för många miljoner av människor.The C64 Mini är en vädligt bra rekonstruktion av den första Commodore 64 från 1982 i den klassiska nyansen av brun, men den är i halv storlek ungefär, och med ett tangentbord som är för syns skull. Det går att få fram en tangentbordsfunktion inne i spelet som är lätt att plocka fram, men det går givetvis inte upp mot ett riktigt tangentbord, Det finns dock möjlighet för ett externt tangentbord genom att använda sig av USB.

Till C64 Mini kommer det också en joystick, som är en hyfsad kopia av originalet, självklart ser enheten bra ut och verkligen ser klassisk ut. Men den känns inte jättebra då den verkar sakna den exakthet som kan krävas i många spel. Joysticken är en av dom delar av paketet som behöver uppgraderas om Commodore 64 Mini ska få till den där perfekta nostalgikänslan.

En ytterligare svaghet är spelen, som följer med. Bland dom 64 spelen som följer med finns självklart en del klassiker, spel som Winter Games, Boulder Dash bland annat. Men många stora spel saknas helt, som Bruce Lee, Spy vs Spy, Bubble Bobble till exempel. Visst är det en fråga om smak som är olika hos var och en, men det känns mer som att man var tvungen att få med antalet 64 än att få med något bättre utbud.

Om man vill så kan man trots allt lägga in egna spel med hjälp av så kallade ROM filer och en USB-sticka. Processen är dock lite omständig och krävs att man gör den varje gång man vill ladda in ett nytt spel i systemet.
Skulle du koppla in ett externt USB tangentbord så kan du programmera egna spela i språket Basic. Kanske inte något som vem som helst kan tänkas använda, men du kan till exempel utöka det existerande utbudet av spel, eller dela din ROM fil på nätet så andra kan ta del av din kodning.

C64 Mini är till för dom som växte upp med en Commodore 64 på 1980talets slut och måste uppleva känslan av sid musik och 8bits grafik, eller för dom som vill få en känsla av hur spelindustrin såg ut i sin barndom.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar