Itgurun https://itgurun.se Sidan med nyheter och info om It och teknik Mon, 03 Oct 2022 16:20:01 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.2 Behöver du gratis antivirus? Isåfall kan Avast Free Antivirus vara en lösning för dig https://itgurun.se/behover-du-gratis-antivirus-isafall-kan-avast-free-antivirus-vara-en-losning-for-dig/ Mon, 03 Oct 2022 16:20:01 +0000 https://itgurun.se/?page_id=3796 [...] ]]> Behöver du gratis antivirus? Isåfall kan Avast Free Antivirus vara en lösning för dig, senaste uppdateringen har exempelvis fått ett stör ej läge inbyggt, som ska blockera popup fönster medans du ser film, spelar spel eller visar en presentation.

Avast Free Antivirus beskrivs som

Fullspäckat med det största hotavkänningsnätverket, maskininlärande virusskydd och säkerhet för hemnätverk som inte saktar ned datorn.

av utvecklarna

Avast Free Antivirus finns förutom i gratisversion i två betalversioner, Premium och Ultimate, du kan testa Windowsversionen av Premium under 30 dagar utan kostnad. Och Macversionen under 60 dagar.

Om du inte är uppmärksam under installationen så får du också ett verktygsfält för Google i din webbläsare, det är dock valfritt under installationen, men det är inget som påverkar antivirusprogramet.

Avast Antivirus:
Licens: Freeware
Systemkrav: Windows 7, 8, 10, Mac OS 10.11 eller senare, Android 5 eller senare, IOS 10 eller senare
Tillverkarens webbplats: http://www.avast.com

]]>
Windows 11 har stöd för Android appar https://itgurun.se/windows-11-har-stod-for-android-appar/ https://itgurun.se/windows-11-har-stod-for-android-appar/#respond Sat, 01 Oct 2022 20:36:46 +0000 https://itgurun.se/?p=3775 [...] ]]> Windows 11 har stöd för Android appar

I februari släppte Microsoft möjligheten att köra Android appar i Windows 11, något som egentligen skulle funnits med från första början, det var ett av dom stora dragplåstren vid lanseringen av Windows 11. Men det var inte färdigt då utan sköts på framtiden, men efter att Microsoft testat systemet flera olika gånger så har nu Android stödet släppts för Windows 11 under februari 2022.

Dock omfattar inte stödet möjligheten att kunna använda Google Play Butiken utan man måste gå via Microsoft Store i sammarbete med Intel och Amazon.
Det går visserligen att installera Google Play Butik, men det är inget som stöds officiellt.

]]>
https://itgurun.se/windows-11-har-stod-for-android-appar/feed/ 0
Allt fler program går från desktop till appar https://itgurun.se/allt-fler-program-gar-fran-desktop-till-appar/ https://itgurun.se/allt-fler-program-gar-fran-desktop-till-appar/#respond Sat, 17 Sep 2022 23:22:28 +0000 https://itgurun.se/?p=3770 [...] ]]> Allt fler program går från desktop till appar

Mer och mer program börjar nu att släppas som appar till Windows och inte bara som desktop program. Utvecklarna börjar att inse fördelarna med att använda programmen som appar. Bland annat är det Zoom, Firefox, Discord, Adobe Creative Cloud Express men även ännu flera program finns nu som appar.

Putty, SSH, Firefox, Zoom, Discord, Audacity

Nu finns även ljudprogrammet Audacity och terminalprogrammet PuTTY som appar i Windows 10 och Windows 11. Vill man använda sig av apparna så finns dom i Microsoft Store.

Audacity har tidigare varit i blåsväder för att ha samlat in allt för mycket information om sina användare, och då blivit kallat för spyware.

]]>
https://itgurun.se/allt-fler-program-gar-fran-desktop-till-appar/feed/ 0
Danmark förbjuder Chromebook datorer i skolorna https://itgurun.se/danmark-forbjuder-chromebook-datorer-i-skolorna/ https://itgurun.se/danmark-forbjuder-chromebook-datorer-i-skolorna/#respond Wed, 10 Aug 2022 13:37:12 +0000 https://itgurun.se/?p=3748 [...] ]]> Danmark förbjuder Chromebook datorer i skolorna

Första stad ut med ett förbud är Helsingör, men många fler kommuner kommer troligen att följa efter.

Från och med höstterminen så kommer Chromebook datorer inte längre att få användas i skolorna i Helsingör Danmark, anledningen till detta är att det finns en risk att uppgifter om eleverna skickas vidare till amerikanska servrar.

Beslutet bygger på ett domslut som gäller hanteringen av personuppgifter i Google Workspace, något som påstås vara ett brott mot EU:S dataförordningslag (GDPR)

Chromebook

I och med att mycket av vår undervisning i skolorna baseras på digital användning och användningen av Chromebooks och tillgång till olika plattformar så innebär det att vi får tänka om på ett helt nytt sätt med undervisningen

säger Skolelederforeningens vice ordförande Dorte Andreas

Den danska tidningen Avisen Danmark säger att det kan bli aktuellt med liknande beslut i minst 26 andra danska kommuner under den närmaste tiden, men i nuläget är det bara Helsingör som berörs.

]]>
https://itgurun.se/danmark-forbjuder-chromebook-datorer-i-skolorna/feed/ 0
Oregistrerade kontantkort stoppas från Augusti https://itgurun.se/oregistrerade-kontantkort-stoppas-fran-augusti/ https://itgurun.se/oregistrerade-kontantkort-stoppas-fran-augusti/#respond Fri, 29 Jul 2022 22:10:15 +0000 https://itgurun.se/?p=3739 [...] ]]> Oregistrerade kontantkort stoppas från Augusti

Från och med den 1a augusti 2022 måste alla kontantkort till mobiltelefoner registreras. En lagändring som görs för att försöka minska antalet anonyma kontantkort som ingen finns registrerad på, dessa är då vanliga att använda i brottsliga sammanhang.

Lagändringen görs för att det är vanligt att oregistrerade kontantkort används av kriminella

säger Karin Lodin på Post- och telestyrelsen.

Att sälja anonyma kontantkort för mobilen förbjuds från den 1 augusti. Det är nya lagar som nu kräver att operatören ska registrera personuppgifter som ska underlätta för polisen att kunna bekämpa brottslighet och göra det svårare för kriminella.

Uppgifterna som ska registeras från den 1 augusti är användarens namn, adress och personnummer eller uppgifter om det företag som ska använda kontantkortet. Samtidigt ska det också göras en identitetskontroll.

simkort

Dessa nya reglerna har skapats i ett syfte att kunna bekämpa brott. Kriminella använder ofta oregistrerade kontantkort som inte kan spåras direkt till dom, något som polisen har behov av, att kunna knyta ett telefonnummer till en specifik person, för att kunna genomföra telefonavlyssning.

Det har varit vanligt att man använt kontantkort då de i princip är anonyma. Om du köper dem med kontanter finns ingen koppling till de som använder den

säger Anders Franzén, handläggare på Post- och telestyrelsen (PTS).

Äldre kort ska registreras
De nya registreringskraven som träder i kraft den 1 augusti gäller både kontantkort för mobiltelefoner samt för mobilt bredband.

De som redan har ett anonymt kontantkort får på sig fram till den 1 februari 2023 att registrera sig för att kontantkortet fortfarande ska fungera, eller senast då kortet fylls på.

Det blir inte tillåtet att överlåta ett kontantkort till någon annan, utan omregistrering. Om kontantkortet används av någon annan är operatören skyldig att stänga av tjänsten. Det gäller dock inte om tjänsten används tillfälligt eller av en närstående.

Inom kort väntas operatörerna skicka ut sms om dom nya reglerna till kontantkorten, har man ett kontantkort i ett exempelvis ett larm eller annan utrustning där man inte kan läsa sms så rekomenderas man att kontakta operatörens kundtjänst.

Ännu är det möjligt att använda anonyma kontatkort som köpts utomlands. Men då fler länder förbjudit oregistrerade kontantkort så kommer fler och fler att följa efter. I nuläget har mer än hälften av Europas länder infört restriktioner av något slag.

Säpo har även visat på att oregistrerade svenska kontantkort ska ha använts för att stöjda terrorism i kända konfliktområden såsom Syrien och Irak. Det är tänkt att förbudet mot oregistrerade kontantkort även ska försvåra för dessa grupper.

Däremot har utredningar visat på att det finns en stor risk att brottslingarna kommer gå över till krypterad kommunikation genom sociala appar om anonyma kontantkort förbjuds på detta sätt.

För 2-3 år sen fanns det ca 14,3 miljoner mobilabonemang i Sverige
Dom abonnentuppgifter som ska registreras är grundläggande abonnentinformation och ska vara registrerad innan en abonnent kan få tillgång till sin tjänst. Med det menas:

Abonnentens namn och postadress.
Abonnentens personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer.
Nummer eller annan beteckning för tjänsten.

När kontantkortet beställs ska det även göras en identitetskontroll. Det kan göras via en fysisk id-handling eller via en elektronisk sådan, som tex bank id. Skulle en användare sakna något av dessa alternativ får identifieringen göras på annat vis. Samma regler ska också gälla för dom som företräder företag och organisationer, Identitetskontrollen ska dessutom dokumenteras.

Vidare ska även tidpunkten anges för registreringen, informationen ska sedan finnas tillgänglig hos operatören från registreringsdatum och till ett år efter att tjänsten upphört.

]]>
https://itgurun.se/oregistrerade-kontantkort-stoppas-fran-augusti/feed/ 0
Region Stockholm har gått upp i stabsläge https://itgurun.se/region-stockholm-har-gatt-upp-i-stabslage/ https://itgurun.se/region-stockholm-har-gatt-upp-i-stabslage/#respond Tue, 14 Jun 2022 18:02:41 +0000 https://itgurun.se/?p=3728 [...] ]]> Region Stockholm har gått upp i stabsläge

Region Stoclhom har gått upp i stabsläge, detta sedan journalsystemet gått ner, detta efter en omfattande it-störning som inte bara berör vissa delar utan bland annat vårdgivare, sjukhus, ambulanser och vårdcentraler.

Det tar längre tid att beställa röntgen och labprover och allting går långsammare,

säger Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm.

Det är TakeCare, journalsystemet som sedan 12 idag drabbats av en omfattande störning. Det går inte längre att skriva in uppgifter i journalerna och sköterskor och läkare har fått övergå till manuella rutiner.

Problemet just nu är att det här journalsystemet fungerar mycket trögt eller inte alls. Vi kan inte skriva in någonting i journalerna

säger Patrik Söderberg.

Enligt uppgifter till SVT så ska det vara svårt att skriva ut receptbelagda mediciner.

Vanligtvis ska det gå att skriva ut mediciner ändå men det kan gå trögt, man får räkna med längre väntetider i vården just nu

säger Patrik Söderberg.

Felsökning pågår, men i nuläget finns det ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.

Stabsläge har aktiverats för att ha beredskap och kunna följa vad som händer, och eventuellt kunna genomföra åtgärder och fatta nya beslut om det behövs.

Vårdens medarbetare jobbar på för att lösa det här så fort vi bara kan

säger Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm.

Vid 19-tiden var problemet fortfarande kvar, och på Södersjukhuset har planerad vård behövt ställas in til följd av detta, enligt Region Stockholm.

Viss planerad vård kan behöva skjutas upp. Men har man en bokad tid ska man åka på den

säger Johan Bratt, avdelningschef Patientsäkerhet och beredskap Region Stockholm.

]]>
https://itgurun.se/region-stockholm-har-gatt-upp-i-stabslage/feed/ 0
Chromebook börjar fasa ut sega usb-c kablar https://itgurun.se/chromebook-borjar-fasa-ut-sega-usb-c-kablar/ https://itgurun.se/chromebook-borjar-fasa-ut-sega-usb-c-kablar/#respond Fri, 20 May 2022 12:10:18 +0000 https://itgurun.se/?p=3721 [...] ]]> Chromebook börjar fasa ut sega usb-c kablar

En uppdatering av Chrome OS börjar nu visa varningar om du ansluter en usb-c kabel som inte håller måttet.

Funktionen kan vara väldigt bra för användarna då dom lätt kan skilja en bra laddare från en dålig laddare, och lättare kan se om deras laddare kan vara på väg att gå sönder.

Usb-c kablar är egentligen en enda stor röra, samma kontakt absolut, men en del fungerar bara för laddning men har usb 2.0 hastighet i överföring. Och klarar dom inte högre hastigheter, så klarar dom oftast inte högre strömstyrkor.

Uppdateringen känner av vad en kabel är kapabel till och visar en varning om kabeln inte når upp till usb 4 standard enligt Zdnet

Det är två olika kategorier som finns, hastigheten på dataöverföringar och om kabeln kan ansluta en skärm. Om kabeln kan ge fem gigabit per sekund medans usb porten klarar av tio gigabit så kommer du få en varning om att du borde byta till en kabel som helt enkelt klarar av den högre hastigheten.

]]>
https://itgurun.se/chromebook-borjar-fasa-ut-sega-usb-c-kablar/feed/ 0
Internet Explorer är på väg bort på allvar https://itgurun.se/internet-explorer-ar-pa-vag-bort-pa-allvar/ https://itgurun.se/internet-explorer-ar-pa-vag-bort-pa-allvar/#respond Sun, 17 Apr 2022 12:03:26 +0000 https://itgurun.se/?p=3718 [...] ]]> Internet Explorer är på väg bort på allvar

Stödet för den klassiska webbläsaren upphör permanent den 15 juni.

Gamla klassiska Internet Explorer från Microsoft är nu på väg in mot sina sista dagar, Den 15 juni 2022 kommer Microsoft att helt lägga ner stödet för den historiska webbläsaren. Man har redan börjat förbereda nedläggningen genom att se till så Internet Explorer inte längre kommer åt vissa sidor.

Microsofts ide bakom detta är att Microsoft Edge ska ta över den position som Internet Explorer har haft tidigre, som ett snabbare och säkrare alternativ.

Vill man inte byta omgående så har Edge också ett Internet Explorer läge inbyggt för att underlätta för användarna att byta webbläsare.

Internet Explorer såg dagens ljus den 16 augusti 1995 och var under många år världens mest använda webbläsare.

]]>
https://itgurun.se/internet-explorer-ar-pa-vag-bort-pa-allvar/feed/ 0
Google varnar för flyganfall i Ukraina https://itgurun.se/google-varnar-for-flyganfall-i-ukraina/ https://itgurun.se/google-varnar-for-flyganfall-i-ukraina/#respond Mon, 14 Mar 2022 10:46:34 +0000 https://itgurun.se/?p=3689 [...] ]]> Google varnar för flyganfall i Ukraina

Google har börjat släppa ut ett nytt system som ska varna personer i Ukraina för kommande flyganfall.

Varningssystemet bygger på ett liknande system för jordbävningar och har tagits fram genom sammarbete med Ukrainska myndigheter.


När systemet blir aktivt inom några dagar så ska det nå alla Android användare i Ukraina automatiskt

Det verkar dock inte vara aktuellt med någon liknande lösning för IOS, i alla fall inte från Google.

]]>
https://itgurun.se/google-varnar-for-flyganfall-i-ukraina/feed/ 0
Chrome OS Flex kan göra om din gamla laptop till en Chromebook https://itgurun.se/chrome-os-flex-kan-gora-om-din-gamla-laptop-till-en-chromebook/ https://itgurun.se/chrome-os-flex-kan-gora-om-din-gamla-laptop-till-en-chromebook/#respond Tue, 01 Mar 2022 16:50:34 +0000 https://itgurun.se/?p=3676 [...] ]]> Chrome OS Flex kan göra om din gamla laptop till en Chromebook

Google har nyligen släppt en förhandsversionem av Chrome OS Flex, det är ett nytt enkelt operativsystem som är tänkt att ersätta Windows och Mac OS på äldre datorer.

Om du har en gammal dator som inte längre kan få dom senaste uppdateringarna av Windows eller Mac OS, så kan de vara dumt att köra en gammal version med kända brister och problem och linux kanske är lite för avancerat.


Då finns det ett nytt alternativ på väg från Google, dom har nyss släppt en förhandsversion av Chrome OS Flex, som är en variant av Chromebook systemet Chrome OS som utvecklats speciellt för att kunna köras på äldre laptops och stationära datorer som tidigare körde Windows och Mac OS. Mer information om Chrome OS Flex hittar du här

Än så länge har Google varnat för att systemet är långt ifrån färdigt och innehåller både buggar och brister för tex stöd för hårdvarukomponenter. Det finns även en lista för vilka datormodeller där Chrome OS Flex har bekräftats fungera.

Dock så är begränsningarna rätt många, dessutom kanske någon av dom mer nybörjarvänliga linux varianterna vara ett betydligt bättre alternativ för många. Men det är ändå ett spännande alternativ som är på gång att komma fram.

Google riktar inte bara in sig på konsumenter utan även mot företag med sitt moln baserade operativsystem.

]]>
https://itgurun.se/chrome-os-flex-kan-gora-om-din-gamla-laptop-till-en-chromebook/feed/ 0