Itgurun https://itgurun.se Sidan med nyheter och info om It och teknik Tue, 26 Jan 2021 22:07:55 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6 Skapa en sajt utan krånglig registrering https://itgurun.se/tips/surftips/skapa-en-sajt-utan-kranglig-registrering/ Tue, 26 Jan 2021 16:00:00 +0000 https://itgurun.se/?page_id=941 Om du vill skapa en enklare sajt eller kanske bara vill dela lite text och bilder med andra utan krångel, så är en egen sida i Telegraph något för dig. Det finns absolut många mycket mer kraftfulla verktyg för att skapa betydligt mer avancerade sidor än vad Telegraph erbjuder, men vill man göra något snabbt […]

The post Skapa en sajt utan krånglig registrering first appeared on Itgurun.]]>
Om du vill skapa en enklare sajt eller kanske bara vill dela lite text och bilder med andra utan krångel, så är en egen sida i Telegraph något för dig.

Det finns absolut många mycket mer kraftfulla verktyg för att skapa betydligt mer avancerade sidor än vad Telegraph erbjuder, men vill man göra något snabbt så är de inte heller så att man har all tid i världen att klicka i val och skriva koder, dessutom behöver du inte registera dig för Telegraph.

Det är väldigt enkelt att använda siten, när du kommer in på Telegraph så har du tre fält, ett där du skriver rubriken, sen ditt namn och sedan den text du vill ska delas. Du kan även göra texten, fet eller kursiv men även andra inställningar för text. Webblänkar och bilder är också något som går att lägga in.

När du är klar och känner dig nöjd med din sida, så trycker du på publish. Då skapas din sida och när du kopierat adressen kan du också dela den med andra. Om du vill ändra sidan så trycker du på Edit.

Telegraph
Så här ser Telegra.ph ut när man surfar dit

Telegraph är en tjänst som är skapad av företaget bakom chattjänsten Telegram, men inget konto krävs för att använda Telegraph som sagt.

Om du vill prova så kan du surfa till www.telegra.ph

The post Skapa en sajt utan krånglig registrering first appeared on Itgurun.]]>
Hur raderar man sin historik i webbläsaren https://itgurun.se/hur-raderar-man-sin-historik-i-webblasaren/ Tue, 26 Jan 2021 15:59:28 +0000 https://itgurun.se/?page_id=916 När man surfar på nätet så sparar webbläsaren information på din dator, bland annat är det bilder (så dom kan laddas snabbare nästa gång), cookies, formulärdata och lösenord. Om man nu skulle vilja rensa all denna information så är det faktiskt väldigt enkelt, hur du gör beror på vilken webbläsare du använder. Informationen behöver inte […]

The post Hur raderar man sin historik i webbläsaren first appeared on Itgurun.]]>
När man surfar på nätet så sparar webbläsaren information på din dator, bland annat är det bilder (så dom kan laddas snabbare nästa gång), cookies, formulärdata och lösenord.

Om man nu skulle vilja rensa all denna information så är det faktiskt väldigt enkelt, hur du gör beror på vilken webbläsare du använder.

Informationen behöver inte nödvändigtvis finnas på datorn, den kommer tillbaka varje gång du surfar, dessutom kan ju sparade inloggningsnamn och lösenord vara bra att ha på en privat dator.

Men hur ska du göra för att rensa historiken?

Radera webbhistoriken i Google Chrome
Så här rensar du din webbhistorik i Google Chrome:

Starta Google Chrome
Klicka på de tre prickarna uppe till höger, välj Historik och klicka sen Historik
Du kan även använda kortkommandot [Ctrl] + [H]
I övre vänstra hörnet, klicka Rensa webbinformation
Nu har du en del alternativ, du kan välja vilket tidsintervall som ska rensas och du har även en avancerad flik där du har lite mer kontroll på vad som kan rensas. Markera det du vill ta bort och klicka sen Rensa data
radera-webbhistorik-google chrome-3
Du får ingen bekräftelse men din valda information är nu raderad

Så här rensar du din webbhistorik i Internet Explorer:

Starta Internet Explorer
Klicka på kugghjulet uppe till höger, välj Säkerhet och klicka sen Ta bort webbhistorik…
Du kan även använda kortkommandot [Ctrl] + [Skift] + [Del]
Markera det du vill radera och klicka sen Ta bort
Du får en bekräftelse att den valda webbhistoriken har tagits bort

Så här rensar du din webbhistorik i Microsoft Edge:

Starta MS Edge
Klicka på de tre prickarna uppe till höger, välj Historik och klicka sen Rensa webbdata
Du kan även använda kortkommandot [Ctrl] + [Shift] + [Delete]
Välj vilket tidsintervall du vill ha, markera det du vill rensa och klicka sen Rensa nu

Du får ingen bekräftelse men din valda information är nu raderad

Så här rensar du din webbhistorik i Firefox:

Öppna Firefox
Klicka på böckerna uppe i högra hörnet, klicka Historik
Klicka Rensa ut tidigare historik…
Välj tidsintervall, markera vad du vill rensa och klicka Ta bort
Du får ingen bekräftelse men din valda information är nu raderad

The post Hur raderar man sin historik i webbläsaren first appeared on Itgurun.]]>
Gamla bilder från Stockholm i ett digitalt museum https://itgurun.se/tips/surftips/gamla-bilder-fran-stockholm-i-ett-digitalt-museum/ Tue, 26 Jan 2021 15:59:13 +0000 https://itgurun.se/?page_id=1185 Stockholmskällan är något få säkert känner till, men är man historiskt intresserad så kan de vara en ren guldgruva. I databasen finns till exempel, cirka 23 000 fotografier, 250 filmer och 300 ljudfiler. Stockholms stad har med Stockholmskällan lyckats skapa ett stort historiskt museum på nätet som är tillgängligt för vem som helst. Men det […]

The post Gamla bilder från Stockholm i ett digitalt museum first appeared on Itgurun.]]>
Stockholmskällan är något få säkert känner till, men är man historiskt intresserad så kan de vara en ren guldgruva.

I databasen finns till exempel, cirka 23 000 fotografier, 250 filmer och 300 ljudfiler. Stockholms stad har med Stockholmskällan lyckats skapa ett stort historiskt museum på nätet som är tillgängligt för vem som helst.

Men det är inte bara människor som bor i Stockholm som kan ha intresse av Stockholmskällan, till exempel så finns även gamla tiders matkultur och till och med brott och straff med i samlingen. Flera av bilderna är dessutom på pass gamla att dom är fria att använda, och det finns dessutom tydlig copyright information om innehållet på sidan.

Om du vill besöka Stockholmskällan så surfa då till Stockholmskallan.stockholm.se

The post Gamla bilder från Stockholm i ett digitalt museum first appeared on Itgurun.]]>
Google stänger Hangouts under 2021 https://itgurun.se/google-stanger-hangouts-under-2021/ Mon, 25 Jan 2021 21:18:33 +0000 https://itgurun.se/?p=1189 En ny kostnadsfri version av appen Google Chat kommer att släppas under 2021. Google har börjat göra om rejält senaste tiden, nu lägger man också upp planen för att stänga ner Hangouts, en tjänst för videosamtal, Hangouts kommer övergå till Google Chat under 2021. Google Chat riktar sig mestadels mot företag och påminner om till […]

The post Google stänger Hangouts under 2021 first appeared on Itgurun.]]>
En ny kostnadsfri version av appen Google Chat kommer att släppas under 2021.

Google har börjat göra om rejält senaste tiden, nu lägger man också upp planen för att stänga ner Hangouts, en tjänst för videosamtal, Hangouts kommer övergå till Google Chat under 2021.

Google Chat riktar sig mestadels mot företag och påminner om till exempelvis konkurenten Slack i utsende.

I nuläget är Google Chat en del av Google Workspace (tidigare G-Suite) som är en betaltjänst, men Google har sagt att under 2021 kommer Google Chat också bli tillgängligt utan kostnad för alla som använder sig av Gmail, dels som en självständig app men också som en del av Gmail.

Förändringen är tänkt att genomföras under första halvan av 2021, historiken som finns i Hangouts kommer att föras över till Google Chat.


Vad som väntar i framtiden är skrivet i stjärnorna, men Google har planer för att ta bort Google Hangouts från Google Workspace under 2021.

The post Google stänger Hangouts under 2021 first appeared on Itgurun.]]>
Huawei och ZTE stängs ute från Svenska 5g näten https://itgurun.se/huawei-och-zte-stangs-ute-fran-svenska-5g-naten/ https://itgurun.se/huawei-och-zte-stangs-ute-fran-svenska-5g-naten/#respond Wed, 20 Jan 2021 19:17:55 +0000 https://itgurun.se/?p=1205 I dom kommande auktionerna för 3,5 GH< och 2,3 GHz banden, har PTS godkänt fyra operatörer som budgivare. Men dom kommer inte få använda produkter från Huawei och ZTE- Beslutet är taget av Säpo och Försvaret som hänvisar till att skydda Sveriges säkerhet. Dom operatörerna som godkänts är Hi3G Access (Tre) Net4Mobillity (Tele2 och Telenor), […]

The post Huawei och ZTE stängs ute från Svenska 5g näten first appeared on Itgurun.]]>
I dom kommande auktionerna för 3,5 GH< och 2,3 GHz banden, har PTS godkänt fyra operatörer som budgivare. Men dom kommer inte få använda produkter från Huawei och ZTE- Beslutet är taget av Säpo och Försvaret som hänvisar till att skydda Sveriges säkerhet. Dom operatörerna som godkänts är Hi3G Access (Tre) Net4Mobillity (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom uppger Post och telestyrelsen som ansvarar för 5g auktioerna i ett pressmedelande. Och PTS har nu även ställt krav på leverantörerna som får anvädans i nätet. För att omhänderta Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens bedömningar har PTS formulerat tillståndsvillkor som syftar till att skydda Sveriges säkerhet

skriver PTS.

Villkoren innefattar alltså bland annat:

Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med produkter från leverantörerna Huawei och ZTE.
Dessutom ska mobiloperatörerna fasa ut befintlig utrustning från de kinesiska leverantörerna om den ska användas i de här frekvensbanden.

Om befintlig infrastruktur för centrala funktioner kommer att användas för tillhandahållande av tjänster i de aktuella frekvensbanden ska en avveckling av produkter från Huawei och ZTE vara genomförd senast den 1 januari 2025

PTS skriver också att om centrala funktioner är beroende av personal eller funktioner i andra länder än Sverige så ska sånna beroenden avvecklas och, om möjligt ersättas med funktioner och personal placerade i Sverige, det hela ska vara genomfört senast den 1 Januari.
När PTS nämner centrala funktioner så avses radioaccessnät (antenner och basstationer), transmissionsnät (transport av trafik mellan accessnät och kärnnät), kärnnät (med funktioner för bland annat tjänsteproduktion, kunddata och fakturering) och drift- och underhållsnät för övervakning och styrning.

Det är i princip de funktioner som är nödvändiga för att upprätthålla funktionalitet, säger Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS
Det har varit nödvändigt att ställa de kraven för att inte skada Sveriges säkerhet. Men man ska komma ihåg att de här tillståndsvillkoren bara gäller för de här frekvensutrymmena som auktioneras ut nu.

Enligt Anna Beckius så är beslutet från PTS en följd av den lag som trädde i kraft vid årsskiftet och som innebär att PTS ska prata med Säpo och Försvarsmakten om tillstånd.

De har fått ge sin bild och svara på ett antal frågor, och kommit fram till den här bedömningen utifrån hotbildsanalysen. Det handlar framför allt om icke-tekniska sårbarheter, till exempel exponering för annan stats rättsordning.

I en kommentar så säger Säpochefen Klas Friberg

Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5g-nät byggs. Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet.

Auktionerna ska påbörjas den 10 November.

Jag är mycket glad över att vi fått fyra godkända budgivare i auktionerna, Detta borgar för en god konkurrens, snabb utbyggnad och god tjänsteutveckling. Att 5g-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitaliseringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen inför prövningen av sökande och tillståndsvillkor syftar till att säkerställa detta.

säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS.

En av dom operatörerna som ska vara med i budgivningen är Telenor som valt Nokia och Ericsson som sina partners för dom centrala delarna av nätet, även kallat core nätet.

Processen är fortfarande igång och förhandlingar pågår. Vi analyserar nu de nya krav som ställs av PTS i sin helhet och kommer att återkomma med besked i leverantörsfrågan. Vi har sedan tidigare som strategi att använda oss av flera olika leverantörer i vårt nät och det gör att vi inte är beroende av någon enskild aktör,

säger Kaaren Hilsen vd på Telenor

The post Huawei och ZTE stängs ute från Svenska 5g näten first appeared on Itgurun.]]> https://itgurun.se/huawei-och-zte-stangs-ute-fran-svenska-5g-naten/feed/ 0 13 verktyg som kan vara perfekt för din Chromebook https://itgurun.se/13-verktyg-som-kan-vara-perfekt-for-din-chromebook/ https://itgurun.se/13-verktyg-som-kan-vara-perfekt-for-din-chromebook/#respond Mon, 18 Jan 2021 21:55:53 +0000 https://itgurun.se/?p=1191 Chromebook vinner allt mer marknadsandelar både bland privatpersoner och företag, men ingen kan ha koll på hur det ser ut med appar att använda. En Chromebook kan trots allt göra väldigt mycket, allt från att sammarbeta till utveckling med mera, endast fantasin sätter gränser. Men det gäller att hitta rätt program, så blir arbetet både […]

The post 13 verktyg som kan vara perfekt för din Chromebook first appeared on Itgurun.]]>
Chromebook vinner allt mer marknadsandelar både bland privatpersoner och företag, men ingen kan ha koll på hur det ser ut med appar att använda. En Chromebook kan trots allt göra väldigt mycket, allt från att sammarbeta till utveckling med mera, endast fantasin sätter gränser. Men det gäller att hitta rätt program, så blir arbetet både enklare, smidigare och defentivt roligare.

Chromebook används på många skolor, företag och hos en hel del privatpersoner, det på grund av den smidiga administrationen, snabb och enkel installation och att den är lätt att lära sig. Och det har gjort den till väldigt bra alternativ till Pc och Macintosh datorer.

Google Apps (tidigare G Suite)

Att använda Googles appar på Chrome OS är ganska så självklart, men man måste också tänka på att se till så allting är optimerat så det passar in på ditt användande.
Se till så att alla inställningar är gjorda på rätt sätt, så du får ut mest av det du vill ha ut av apparna.

Cloud 9

Cloud 9 är ett utvecklingsverktyg som varit med från början när den molnbaserade miljön som Chromebook bygger på började utvecklas. I Cloud 9 kan du också bjuda in gruppmedlemar till dina projekt, vilket innebär att ni kan arbeta med samma kod tillsammans. Cloud 9 finns i flera abonemangsformer, men även en gratis version där du har tillgång till ett privat arbetsutrymme.

Box
Box är en molnlagringsspelare. Box är inte bara en webbapplikation till Chromebook. I stället ger appen dig tillgång till ditt Box konto direkt genom filhanteraren i Chrome OS. Det är alltså inte längre en begränsning i Chromebook där en tredjeparts molntjänst var begränsad till webbläsaren. Box Chrome app är ännu i beta stadiet, men fungerar ändå väldigt snabbt och smidigt med ditt box konto, så använder du box är det klart värt att satsa på.

HipChat.
HipChat är ett samarbetsverktyg som innehåller bland annat chatt, videosamtal, skärmdelning. Som tur är så är webbapplikationen funktionell och väldesignad som den är för Windows och OS X. Android appen är också kompatibel med Chrome OS, så du kan även använda den som en fristående applikation.

Microsoft Office.
Att anväda Microsoft Office på en Chromebook har tidigare varit väldigt svårt, men nu har även Microsoft började haka på Chromebooks. På senaste I/O mässan så visade Google upp Office för Chromebooks och det mesta man kan göra normalt på Office paketet går nu att göra även på Chromebook.

Outlook Android på Chrome.
Använder man sig av Outlooks applikation för Android så fungerar den väldigt utmärkt o Chrome Os och ger dig dessutom en egen yta för din epost. Outlook för Windows och MacOS är dock mer utvecklade, men dom grundläggande funktionerna fungerar bra och är också ett bättre alternativ för webbapplikationen.

Firefox för Android.
Att man ska installera och använda någon annan weebbläsare på än Chrome på en Chromebook, kanske inte är något man tänker på det första man gör. Men det är fullt möjligt och ger dig då också ett annat alternativ än Google. Och är du en hemsidebyggare så får du också en chans att prova din hemsida i olika webbläsare.

Circ.
IRC klienter för något som många organisationer och personer använder sig av än idag, och då är Circ ett bra alternativ. Det går att använda samma irc uppkoppling till flera olika enheter om det är så att du är på språng och skiftar enhter ofta.

Zenmate.
Chrome är bra och säker webbläsare men frågan är också vad du har för krav på en webbläsare. Då är ZenMate ett bra alternativ för Chromebooks, ZenMate krypterar din uppkoppling och gör din interuppkoppling säker. Anonym surf och antivirussurf är något som den utlovar bland annat.

Basecamp 3.
Sysslar man med projektarbeten så är Basecamp 3 något man skulle tittat närmare på, det är många företag både stora och små som använder Bascamp för projektarbeten. För snabb tillgång kan man använda sig av Chrome versionen eller Android appen. Man kan lätt se när mål är uppnådda och vilka medarbetare som har vilka arbetsuppgifter.

ZenHub för GitHub.
är du en person som kodar mycket på din Chromebook så är också en väldigt bra chans att du lagrar dina källkoder på GitHub. Det finns ett flertal Chrome appar för att förbättra ditt användande av GitHub, ZenHub är ett verktyg som körs ovanpå GitHub.

Postman.
Jobbar du med API:er så kommer du defintivt att tycka om att arbeta med postman, du kan jobba ihop med andra utvecklare med dina samlingar, samt organisera ditt arbete.

Chrome ADB
Chrome ADB är något som androidutvecklare kan ha stor använding av, det är ett verktyg som felsöker android enheter, men hjälper dig även att felsöka hemsidor.

The post 13 verktyg som kan vara perfekt för din Chromebook first appeared on Itgurun.]]>
https://itgurun.se/13-verktyg-som-kan-vara-perfekt-for-din-chromebook/feed/ 0
Fungerar Xtra-PC som det sägs https://itgurun.se/fungerar-xtra-pc-som-det-sags/ https://itgurun.se/fungerar-xtra-pc-som-det-sags/#respond Sat, 16 Jan 2021 14:33:47 +0000 https://itgurun.se/?p=1693 Fungerar Xtra-PC som det sägs Den senaste tiden har reklam för Xtra-PC börjat bli mer och mer frekvent på sociala medier framförallt på Facebook och Youtube, där det sägs att datorn kan köras utan hårddisk och dessutom bli snabbare som en helt ny dator. Men stämmer verkligen detta? Produkten som heter Xtra-PC är ett usb […]

The post Fungerar Xtra-PC som det sägs first appeared on Itgurun.]]>
Fungerar Xtra-PC som det sägs

Den senaste tiden har reklam för Xtra-PC börjat bli mer och mer frekvent på sociala medier framförallt på Facebook och Youtube, där det sägs att datorn kan köras utan hårddisk och dessutom bli snabbare som en helt ny dator. Men stämmer verkligen detta?

Produkten som heter Xtra-PC är ett usb minne som kostar 340 kronor och enligt reklamen ska förvandla din dator till en helt ny och dessutom snabbare dator.

Exempelvis kan reklamen se ut så här

Xtra-PC lovar att din gamla pc blir som ny

Det är inte första gången Xtra-PC är i farten, redan under 2010 talet så kördes dessa reklamer. Men är det verkligen sant eller är Xtra-PC helt enkelt en bluff?
Det låter ju ändå otroligt att ett usb-minne för 340 kronor kan göra din dator som ny, det är ju betydligt billigare än en ny dator.

På Xtra-PCs hemsida kan man läsa följande:

Xtra-PC är ett litet men kraftfullt usb minne som du ansluter till din dators USB-port. På bara några sekunder kringgår usb minnet ditt operativsystem (Windows eller Mac) och ersätter det med ett fullt fungerande Linux-operativsystem som är enkelt att använda och mycket snabbt!

Det är helt enkelt ett usb-minne där man installerat en version av operativsystemet Linux och eftersom Linux är betydligt lättare och avännder sig av andra drivrutiner så är det lättare att ladda på en äldre och långsammare dator.
Det är då fullt möjligt att datorn kommer upplevas snabbare när den kör Linux, men din dator kommer inte att förändras, du har ju ändå inte gjort några förändringar i den.

Det finns många versioner av Linux som kan installeras via vad som kalls för Live version, då kan dom köras direkt från ett Usb minne.
Usb minnet som Xtra-PC körs på verkar vara på 16 gigabyte och uppåt, storleken på minnet spelar inte så stor roll, bara beroende på hur stor du vill din linux distrubition ska vara. Ett usb minne är idag inte särskilt dyrt och är lätt att tag på.

Företaget bakom Xtra-PC vill inte avslöja vilken version av Linux som finns på usb minnet, men enligt uppgifter på internet så rör det sig om Lubuntu som är en lätt och snabb version av Linux. Och precis som andra Linux distrbutioner så är Lubuntu gratis att hämta och använda.

Som så många andra Linuxdistributioner är Lubuntu gratis.

Lubuntu kan du hämta gratis här

Så om du är lite kunnig på datorer och linux, så kan du alltid göra en egen Xtra-PC sticka med hjälp av ett gammalt usb minne och Lubuntu, och det kommer inte kosta något extra.

Det är svårt att påstå att Xtra-PC är en bluff, den fungerar ju bevisligen och håller vad som lovas. Men att i reklamen påstå att en gammal dator blir som ny kan tolkas som missvisande. Datorn förändras inte i sig, utan det är så att Linux inte kräver lika mycket prestanda som Windows och då frigörs prestanda som gör att datorn känns snabbare, men det gäller bara när den kör Linux. Ta bort usb minnet och du har samma tröga och slöa Windowsdator.

Det är dock inte värt att betala 340 kronor för något man kan göra själv, som är gratis och som inte förbättrar prestandan i din dator.

The post Fungerar Xtra-PC som det sägs first appeared on Itgurun.]]>
https://itgurun.se/fungerar-xtra-pc-som-det-sags/feed/ 0
Länder går samma för att få fram plan mot falska nyheter https://itgurun.se/lander-gar-samma-for-att-fa-fram-plan-mot-falska-nyheter/ https://itgurun.se/lander-gar-samma-for-att-fa-fram-plan-mot-falska-nyheter/#respond Wed, 13 Jan 2021 14:39:23 +0000 https://itgurun.se/?p=1197 Inte mindre än 15 EU länder går nu samman för att kunna ta krafttag mot falska 5g nyheter. Bland dessa länder finns också Sverige som nu vill ta fram en starategi för att motverka desinformation kring 5g tekniken, desinformationen har bland annat resulterat i saboterade master och attacker mot servicepersonal. Det är Reuters som kommit […]

The post Länder går samma för att få fram plan mot falska nyheter first appeared on Itgurun.]]>
Inte mindre än 15 EU länder går nu samman för att kunna ta krafttag mot falska 5g nyheter.
Bland dessa länder finns också Sverige som nu vill ta fram en starategi för att motverka desinformation kring 5g tekniken, desinformationen har bland annat resulterat i saboterade master och attacker mot servicepersonal.

Det är Reuters som kommit med nyheten och refererar också till ett brev från medelemsstaterna till Eu kommissionären för digitala frågor, Margrethe Vestager.

Det behövs en gemensam strategi för att kunna stoppa konspirationsteorier omkring den nya tekniken, bland annat finns det teorier om hur coronaviruset och 5g tekink är ihopkoplade.

Just desssa konspirationsteorier har lett till att mobilmaster saboterats och servicepersonal attackerats i tio europeiska länder.

Det är uppenbart att vi bevittnar en ökande aktivitet hos anti-5g-rörelsen i Europeiska unionen

skriver länderna i skrivelsen, och uppmanar Eu att ta itu med ryktena som sprids.

Vi, som medlemsstater, är villiga att bidra till ett EU-omfattande initiativ med vår nationella expertis och bästa praxis för att ta itu med frågan.

I skrivelsen uppmanar länderna också till mer forskning om riskerna för människors hälsa och föreslår en bred debatt och en informationskampanj i hela Europa.

The post Länder går samma för att få fram plan mot falska nyheter first appeared on Itgurun.]]>
https://itgurun.se/lander-gar-samma-for-att-fa-fram-plan-mot-falska-nyheter/feed/ 0
Chromebook: Skriva ut med Chromebook https://itgurun.se/chromebook-skriva-ut-med-chromebook/ Mon, 11 Jan 2021 23:01:28 +0000 https://itgurun.se/?page_id=1630 Skriva ut med Chromebook Dom flesta skrivare ansluts idag via en USB kabel eller trådlöst till din dator dom ska vara uppkopplade mot. Chromebook har också haft en molnlösning för utskrift, Google Cloud Print men den togs bort vid nyår 2020-2021 och idag gäller det att ha andra lösningar på hur man skriver ut via […]

The post Chromebook: Skriva ut med Chromebook first appeared on Itgurun.]]>
Skriva ut med Chromebook

Dom flesta skrivare ansluts idag via en USB kabel eller trådlöst till din dator dom ska vara uppkopplade mot. Chromebook har också haft en molnlösning för utskrift, Google Cloud Print men den togs bort vid nyår 2020-2021 och idag gäller det att ha andra lösningar på hur man skriver ut via Chromebook.

Exempelvis kan man använda sig av den inbyggda utskriftslösningen som finns i Chromebooks och som Google byggt på med nya funktioner senaste tiden.

För att lägga till en skrivare i Chromebook så gör du så här

Klicka på klockan nere i hörnet, välj inställningar sedan avancerat. Därefter väljer du skrivare under menyn skriv ut. Välj sedan spara vid önskad skrivare under tillgängliga skrivare som visas. Kolla sedan att skrivaren syns längst upp som sparad skrivare.

För att skriva ut en sida så trycker du på Ctrl + P för att få fram utskriftsfönstret välj sedan vilkens skrivare du vill skriva ut på när du valt skrivare så väljer du skriv ut.

The post Chromebook: Skriva ut med Chromebook first appeared on Itgurun.]]>
Chromebook: Inställningar för din Chromebook https://itgurun.se/chromebook-installningar-for-din-chromebook/ Mon, 11 Jan 2021 23:00:25 +0000 https://itgurun.se/?page_id=1626 Inställningar för din Chromebook Om man vill förändra sin Chromebook så är de faktiskt väldigt enkelt. Det är visserligen inte lika mycket inställningar och ändringar som kan göras jämfört med Windows eller macOS, men du kan fortfarande ändra din bakgrund och utsendet på din webbläsare. Hur du byter din bakgrund: Det första du ser när […]

The post Chromebook: Inställningar för din Chromebook first appeared on Itgurun.]]>
Inställningar för din Chromebook
Om man vill förändra sin Chromebook så är de faktiskt väldigt enkelt. Det är visserligen inte lika mycket inställningar och ändringar som kan göras jämfört med Windows eller macOS, men du kan fortfarande ändra din bakgrund och utsendet på din webbläsare.

Hur du byter din bakgrund:
Det första du ser när du loggar in och kanske det du kommer se oftast, är din bakgrund så de är viktigt att välja en bakgrund man står ut med och vill se.

Klicka på klockan i nedre högra hörnet, välj sedan inställningar och utsende, sen väljer du bakgrund. Här kan du nu välja en massa olika bakgrunder, så klicka på den bakgrund du vill ha och din bakgrund är ändrad.

Så ändrar du webbläsarens tema:
Chromebooks är ju byggda runt webbläsaren Chrome (och du kommer använda det rätt så mycket). Men ibland kan det bli lite enformigt och trist, då kan det vara läge att byta tema så fräschas det upp.

Klicka på klockan nere i högra hörnet, välj inställningar, under utsende väljer du hitta teman.
Nu kommer ett fönster att öppnas med olika teman i Chrome Web Store, välj det tema du vill installera. Det kommer dykta upp mer information om temat, välj Lägg till så installeras temat.

Kolla runt bland inställningarna och funktionerna i din Chromebook, du hittar alltid något skoj och som får dig att vilja titta runt lite mer och förändra din Chromebook. Finns det inte bland inställningarna så finns det kanske bland appar eller tillägg för exempelvis din webbläare, men så klart kan de finnas andra förändringar som går att göra för olika program. Glöm heller inte att uppdatera din Chromebook rätt regelbundet så du får den senaste versionen och där med får dom senaste uppdateringarna till program men även säkerhetsmässigt.

The post Chromebook: Inställningar för din Chromebook first appeared on Itgurun.]]>