Vad ska man tänka på om man ska köpa ny dator

Vad ska man tänka på om man ska köpa ny dator

Nån gång då och då kommer man alltid till frågan, jag ska köpa en ny dator, men vad ska jag köpa?

Svaret på frågan är väldigt diffus, ingen dator är den andra lik och det som passar för mig passar inte för dig exempelvis. Här kommer några goda råd över vad du bör tänka på när du ska köpa en ny dator.

1. Testa datorn
Det kan vara en bra ide att testa datorn innan du köper den, det gör du lättast i en butik som säljer datorer. Det kan vara svårt att hitta reservdelar till en del typer av datorer och mer eller mindre omöjliga att byta ut delar själv i efterhand.

Några saker du kan titta lite extra på är, skärmen, hur klarar den sig i fullt dagsljus, hur stor är den? Funkar musplattan på ett bra och tillsfredställande sätt? Inga annonser, eller bilder på nätet kan ge dig den känslan av hur det är att arbeta med en dator.

2.Hur ska datorn användas?

Den kanske viktigaste frågan man ska ställa sig, om man ska spela spel så krävs en kraftigare dator som då också blir dyrare. Ska man bara betala räkningar och surfa ja då duger i stort sett vilken dator som helst och priset blir också billigare.

3 Köp inte första bästa

Läs på och skaffa dig information om datorn du är intresserad av, är det lätt att byta ut delar vid ett senare skede om du skulle vilja? Kan du uppgradera till Windows 11?

När du väl kommit fram till vilken dator du vill ha så kan du börja söka på nätet för att se vart du kan hitta den biligast.


4. Slå till i tid

Det är aldrig bra att köpa en dator direkt när man behöver den, risken är stor att du köper en ny dator till överpris och något som du kanske inte velat ha och inte uppfyller det du vill ha. Du riskerar då att betala för något du inte använder.
Planera istället och försök invänta rätt läge när priserna kan ha sjunkit.

5. Rätt pris för din nya dator

När en ny enhet släpps så är den rätt så dyr och kan man vänta någon månad så kommer den sjunka i pris. Kan man dessutom nöja sig med fjolårets version så kommer man undan ännu billigare.
Dessutom så är första tiden efter enheten släpps då många buggar och problem upptäcks, så det kan vara bra att vänta och se att problemen blir lösta.