Så kan du hitta dolda kameror

Så kan du hitta dolda kameror

Om du är orolig över att det kan finnas kameror på ditt hotellrum så kan du vara lugn, i sann James Bond anda kan du nu hitta kamerorna själv, med hjälp av mobiltelefonen.

Du har säkert kameror hemma för att hålla koll på ditt boende och andra saker runt omkring detta, men poängen där är att du vet att du har kameror och vart dom finns. Men skulle du checka in på ett hotell eller Airbnb som du inte besökt innan så kan de ju förekomma kameror som spionerar på dig på rummet.

Idag finns det ju trots allt möjligheter att gömma kameror i princip allting, klockradio, laddare, brandvarnare med mera. Om du skulle känna dig orolig för att någon ska spionera på dig så finns det två metoder du kan använda dig av, allt du behöver är en mobiltelefon, Android eller Iphone.

Om du har tillgång till det lokala nätverket så kan du helt enkelt att du söker efter kameror, givetvis kräver detta att kameran är nätverksansluten och använder samma nätverk som du gör.

Metod två är att många kameror använder infrarött ljus för att kunna filma i mörker, telefonens kamera fungerar bra att söka efter sånna ljuskällor. Har du en kamera hemma kan du prova båda alternativen så vet du hur det fungerar.

Anslut till nätverket
Anslut till det lokala wifi-nätverket. Installera appen Fing. Den är gratis och finns till Android, IOS, Windows och Mac på adressen www.fing.com. Starta appen och klicka på Scan for devices. Nätverket söks igenom.

Visa enheterna
När Fing sökt klart så kommer det att visa en lista över enheter som finns på nätverket, och är det ett större nätverk så är det också lite allt möjligt. Leta igenom listan efter kameror.

Undersök
Klicka in dig på misstänkta enheter, välj Find open ports, om det finns öppna portar så kan du komma in på enheten via din webbläsare och därifrån kan du avgöra om det är en kamera eller inte.

Släck ljuset
Många telefonkameror har filter mot infrarött ljus, men det gäller sällan framsideskameran. För att kontrollera detta så kan du se om ljuset från en fjärrkontroll till tvn syns i kameran.