Raspberry Pi släpper ny modell för att få komma in hos industrin

Den senaste modellen Raspberry Pi Compute Module 3 har tio gånger så bra prestanda som sin föregångare.

Den senaste nya modellen av enkortsdatorn Raspberry Pi är mycket mindre och billigare än de tidigare versionerna, men trots det så förväntar sig dess skapare Eben Upton inte att modellen kommer att sälja slut i första taget.

Den nya modellen som går under namnet, Compute Module 3 helt enkelt inte är gjord för hemmet eller skolan, utan är i stället en lösning som riktar sig mot industrin. Men det är också så att om en kund vill använda sig av datorn så måste dom också ha en produkt som har en port till datorn på kretskortet, något som enligt Upton kan ta tid.

Compute Module 3 har i stort samma delar som Raspberry Pi 3, en fyrkärnig 64-bit Broadcom BCM2837-processor och har 1 GB ram, men är enbart hälften så stor. Skillnaden i storlek beror mycket på att den nya datorn saknar Ethernet, USB, Wif-fi och uttag för SD-kort.

Alla singaler från dom borttagna portarna sänds istället genom en kantkontakt som då passar in i ett Sopdimm-uttag, ungefär som det som används vid minnesuppgraderingar för laptops. Detta ger då produktdesigners möjligheten att själva bestämma vilka portar de vill använda sig av och vilka funktioner som de klarar sig utan.

Det är denna möjlighet som gör att datorn kan användas till en massa olika projekt som robotar och industrimaskiner.

Vi har sett några bra konstruktioner. Den som vi troligtvis är mest exalterade över är NEC:s storformats displayer, som har möjligheten att koppla in en Compute Module i sig för att lägga till inteligens i vad som tidigare varit en passiv display

säger Eben Upton

Redan i Oktober förra året så visade NEC upp sina displayer förra året, alltså månader innan lanseringen av Compute Module 3 som skedde nu, men då de nya modulerna är pin-kompatibla med originalet Compute Module fån 2014 ska det vara en lätt match att uppgradera.

Att Compute Module 3 är 10 till 12 gånger så kraftfull som sin föregångare har ju då också ett pris, vid topprestanda drar den exempelvis rejält med ström.

Om du verkligen pushar processorerna hårt kan du nå 4 watt. Om du inte gör det rätt stiger temperaturen och drar ned på klockhastigheten

säger Upton.

Detta är alltså inte en maskin som ska användas på en batteridriven maskin som alltid står på, för även om du stänger av multimediakärnan och ARM processorkärnan så misstänker Upton att datorn kan dra runt 100mW.

I nuläget så kostar Compute Module 3 runt 30 dollar (cirka 270 kr), Lite-modellen i sin tur kostar 25 dollar (220 kronor) men då finns inget flashminne på kretskortet – men det kan i stället kopplas in via kantkontakten.

Men som sagt för att Compute Module 3 ska kunna användas så behövs ett kretskort som har SODIMM-uttag för att modulen ska kunna kopplas in och ha strömförsörjning. The Raspberry Pi Foundation erbjuder sin egna design, The Compute Module IO board, med öppen licens för att göra det enklare att koppla in modulen.