Distansarbete ökar intresset för molnet

Investeringarna i infrastrukturen för molnet forstätter att slå alla tidigare gränser, detta på grund av att många människor i dag sysslar med distansarbete och att skolorna har distansundervisning.

I nuläget har många it-projekt och it-investeringar stoppats eller lagts på is så länge som covid-19-epidemin pågår. Men molnet flyger elegant vidare som om inget hade hänt.

Distansarbetet som kommit till genom coronakrisen har också inneburit att företagen väldigt snabbt behövt mer datorkraft. Efterfrågan på sammarbetsverktyg online är väldigt stor idag, precis som konsument och handelsbaserade molntjänster.

Detta har såklart innebureit enorma investeringar i den infrastruktur som håller upp molnet, bara under det första kvartalet. Något som gynnar många, inte bara användarna.

Det är analysföretaget Canalys som i sin senaste rapport över första kvartalet som viar på att totalt blev investeringarna i molninfrastruktur globalt 34 procent högre och nådde rekordnivån 31 miljarder dollar under perioden.

Många företag har stoppat alla it projekt förutom dom mest pritoriterade och viktiga. Men investeringarna påverkas även negativt av den stora nedgången inom turism och resor.

Amazon Web Services (AWS) är fortfarande i top med i stort sett samma markadsandel, 33 procent av den totala marknaden under Q1 och en ökning av försäljningen på 33 procent.

Microsoft ökade sin omsättning av Azure med 59 procent och marknadesandelen landade på 17 procent. Microsoft har på vissa ställen fått införa begräsningar på kapaciteten för Azure relaterade till den explosionsartade anvädningen och utvecklingen för deras sammarbetsverktyg Teams. Men det är inget som verkar ha påverkat omsättningen.

Google Cloud behåller tredjeplatsen på markanden, men inte långt efteråt så kommer Alibaba Cloud från Kina. Dom båda har sex procent av den totala molnmarknaden i världen.
Google Cloud såg ut att få en bra utveckling för sina plattformar, förutom data och analysplattform så har dom också plattformar för hälso och sjukvård, tjänstesektorn och finansbranschen.

Molnet har blivit ett viktigt verktyg för att behållaontinuiteten i verksamheten i dessa svåra tider. Många organisationer har vänt sig till det publika molnet för de funktioner som finns där för att möta en plötslig topp i användningen. Plattformar som Zoom skulle inte fungera utan de stora molnleverantörernas flexibla infrastruktur.

säger Alastair Edwards, chefsanalytiker på Canalys

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar